Zaterdag, 6 maart, 2021

Geschreven door: Griffiths, Andy
Denton, Terry
Artikel door: Groot, Denise de

De waanzinnige boomhut van 130 verdiepingen

“Kom je mee de ruimte ontdekken?”

[Recensie] Iedereen kent de populaire boekenseries wel. Dagboek van een muts, Het leven van een loser en De waanzinnige boomhut. Kenmerkend van deze boeken zijn de drukke, maar sprekende, illustraties gedurende het verhaal.

De waanzinnige boomhut is een boekenserie die bij de kinderen een enorm succes is. Het principe van het boek is simpel. Twee vrienden Andy en Terry bouwen een boomhut. Deze boomhut begon met 13 verdiepingen. In elk nieuw deel komen er 13 verdiepingen bij. In dit boek heeft de boomhut al 130 verdiepingen. Dit betekent dat deze serie al tien delen heeft.

Ik heb het vorige deel (De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen) ook gerecenseerd. Je herkent verschillende elementen uit vorige delen, maar je kunt de boeken ook prima los van elkaar lezen.

Ik vind dat het duo Andy Griffiths (auteur) en Terry Denton (illustrator) een mooi concept hebben bedacht. Ze hebben zichzelf namelijk de hoofdpersonen uit het boek gemaakt. Zij vertellen hun lezers wat zij allemaal meemaken en dat is de inspiratie voor het nieuwe boek. Terwijl ze het vertellen maken ze het ook mee, waardoor je in hun wereld getrokken wordt.

Bazarow

Andy Griffiths is een Australische boekenschrijver. Hij heeft al tientallen boeken geschreven die allemaal in series verschijnen. Al zijn boeken schrijft hij in samenwerking met Terry Denton. Terry Denton heeft al meerdere prijzen gewonnen voor zijn illustraties in kinderboeken.

Andy en Terry houden rekening met onderwerpen die populair zijn onder kinderen. Zo worden ze in dit deel naar de ruimte ontvoerd. Kinderen vinden het leuk om over de ruimte te lezen. De schrijfstijl bevat veel humor en is erg modern. De grapjes zijn actueel.

Andy en Terry komen onderweg verschillende aliens tegen. Hun strijd tegen deze aliens is ontzettend grappig. De nieuwe verdiepingen helpen hen in deze strijd. Zo gebruiken ze een zeepbellenblazer, een grijpinator, een tijdverspilverdieping en een wc-papierfabriek.

Het enige nadeel vind ik dat de boeken vrij chaotisch zijn. Ik kan mij voorstellen dat dit er wel voor zorgt dat de boeken aantrekkelijk zijn voor kinderen. Het lijkt mij alleen lastig voor kinderen die moeite hebben met lezen. De tekeningen en spreekballonnetjes die over de hele bladzijdes staan, leiden best veel af.

Desondanks is deze boekenserie niets voor niets zo populair en geef ik dit deel wederom vier sterren.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles