"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De weg naar huis

Zaterdag, 15 april, 2023

Geschreven door: Sebastian Fitzek
Artikel door: Denise de Groot

Duitse thriller lijkt eentonig maar is bloedstollend en onvoorspelbaar

[Recensie] Boeken over seriemoordenaars verlopen vaak een beetje hetzelfde. Er worden mensen vermoord, de politie vindt een verband en probeert de seriemoordenaar te stoppen voor het volgende slachtoffer. Sebastian Fitzek slaagt er echter toch in om een verrassende, originele thriller neer te zetten. Fitzek, een Duitse thrillerschrijver, staat bekend als meester van de psychologische thriller. Zijn eerste boek De therapie versloeg zelfs in Duitsland de Da Vinci Code in de ranglijsten. 

Net zoals in veel thrillers wordt er geschreven vanuit meerdere perspectieven. Naast de verschillende perspectieven wordt er ook geswitcht van het heden naar het verleden. Dit maakt het af en toe lastig te volgen. Als lezer kun je bij dit boek dan ook echt geen afleiding gebruiken. In De weg naar huis lees je vanuit het perspectief van Jules en Klara. 

Duidelijk op de vlucht
Hun personages zijn goed uitgewerkt. Jules werkt als vrijwilliger bij een telefonische hulplijn voor vrouwen die bang zijn. Op een avond krijgt hij een telefoontje van Klara, die duidelijk op de vlucht is. Ze vlucht voor een man die haar sterfdatum in bloed op de muur heeft geschreven. Deze man staat ook wel bekend als “de kalenderkiller”. De spanning zit er al vanaf het begin goed in want de sterfdatum op de muur is bijna aangebroken. 

Het grootste deel van het plot bestaat uit een telefoongesprek. Dit klinkt in eerste instantie saai, maar het gesprek is heel levendig. Door de telefoon hoor je wat zowel Jules en Klara meemaken. Er zit een mooie opbouw in het verhaal. Je krijgt de details niet allemaal tegelijk, maar stukje bij beetje kom je erachter wat er allemaal gaande is tijdens het telefoongesprek. De gebeurtenissen zijn onvoorstelbaar eng waardoor je als lezer meeleeft met Klara en continue door blijft lezen om te kijken hoe het afloopt. 

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Dramatische gebeurtenissen in rap tempo
Wat knap is dat De weg naar huis de geloofwaardigheid niet aantast. Ook al gebeuren er veel dramatische gebeurtenissen die zich in een rap tempo volgen, blijf je als lezer nieuwsgierig en word je telkens op het verkeerde been gezet. De ontknoping past bij de rest van het verhaal. Verrassend en vol met actie. De weg naar huis is een spannende psychologische thriller. Het plot is geheimzinnig en onvoorspelbaar.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur:

De patiënt

Wijd open

De weg naar huis

De weg naar huis

Het geschenk