"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De wereld rond in een dag

Zaterdag, 27 juli, 2019

Geschreven door: Laura Hall
Artikel door: Rita Pontororing

40 landen, 40 weetjes

[Tips] Vakantie? Genieten van thuis blijven? Genieten van naar den vreemde gaan? Genieten van korte uitstapjes? Al die verhalen dat vakantie ook stress kan betekenen, lekker over u heen laten gaan. Deze Nieuwsbrief van 27 juli 2019 lezen waarin 6 boeken zijn geselecteerd om  tijdens de vakantie samen te lezen of kinderen zelf te laten lezen. Met vakantietips.

De wereld rond in een dag, is een vakantieboek bij uitstek. Gaat er een reis naar het buitenland zoek of het vakantieland in dit boek staat. Voor thuisblijvers een boek om over de beschreven landen te praten. Pak het thema ‘Het is weekend’.  Kinderen uit diverse landen in het boek laten zien wat zij in hun vrije tijd doen. Misschien inspireert het om samen met kinderen een dagje uit te bedenken.

Balotje gaat op vakantie, is een fijn voorleesboek voor de allerkleinsten.

De parel van Eva, een verhaal over Eva die terechtkomt in het land van Geluk. Blijft ze daar? Hoe loopt dat af?

Boekenkrant

Het stuur van Tuur is een boek om voor te lezen en misschien kan een beginnende lezer al wat zelf lezen: Niet speciaal over de vakantie maar over het verkeer. Tenslotte hebben we daar bijna altijd mee te maken. Een recensie geschreven door onze nieuwe recensente Denise de Groot.

En is het niet leuk om eerst Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt?  te lezen en dan een bezoek te brengen aan een dierentuin? Omgekeerd kan natuurlijk ook.

Een bezoek aan een museum in de vakantie? ‘Escher in het Paleis’ een expositie in Den Haag, is een bezoek meer dan waard. Lees en bekijk eerst Nadir en Zenith in de wereld van Escher, geschreven in samenwerking met het museum En daarna ….beleef de ontdekkingsreis van Nadir en Zenith in het museum.

Als laatste nog een tip voor Spanjegangers: op naar het bijna leeggelopen dorp Polopos. Illustratrice en papierkunstenaar Thysa Zevenbergen zet daar een kunstenaarsverblijf op (artist-residence). Een plek waar schrijvers zich kunnen terug trekken om een boek te schrijven, kunstenaars een collectie op kunnen bouwen, muzikanten liedjes kunnen schrijven en koks nieuwe recepten kunnen bedenken. En er wordt gewerkt aan een ontmoetingsplaats waar kunstenaars, locals en toeristen samen kunnen komen en koffie kunnen drinken.

Voor de niet-Spanjegangers TV kijken. Thysa Zevenbergen is tot 5 september iedere werkdag te zien bij RTL4 in het populaire tv-programma Het Spaanse Dorp: Polopos.

In Polopos werkt Thysa aan het tweede deel van Kleine Vos. Lees ook de recensie Kleine vos op zoek naar overal en nergens op de site van DLVA

Om in Spaanse stemming te komen, in De wereld rond in een dag opzoeken wat Spaanse kinderen doen, de Spaanse vlag bekijken en een Spaanse groet leren. Allemaal te vinden in dit boek.

De wereld rond in een dag

[Recensie] Een groot formaat boek, een kennismaking met kinderen uit meer dan 40 landen over hun vaste levensgewoontes. Telkens wordt één dag uit het leven van de kinderen beschreven aan de hand van bepaalde thema’s.

En 64 pagina’s. Dat toont al aan dat het geen voorleesboek kan zijn, maar meer een kijk/vertelboek voor de hele jonge kinderen. Er is vast een onderwerp uit dit boek om samen te bekijken. Als verteller/voorlezer is het dus zaak om van te voren het boek te bekijken. Spontaan het boek openslaan en samen zoeken kan natuurlijk ook.

Een voorbeeld van een thema. Net geluncht? Grijp dit moment aan om aan te haken bij ‘Lunchtijd’. Lees samen wat de kinderen uit de beschreven landen lunchen. En natuurlijk een gesprekje wat het voorgelezen kind zelf als lunch op heeft.

Let wel, dit is een boek dat vertaald is, One day so many ways. Dus Nederlandse gewoontes van kinderen komen er niet in voor. Geeft niet, gewoon er met elkaar over praten, vergelijken wat is verschillend, wat is hetzelfde. Wat lijkt je leuk, wat lijkt je echt niets aan. Elk thema begint eveneens met vragen die samen besproken kunnen worden.

Voor oudere kinderen is het aan te bevelen om enkele thema’s er uit te lichten. Samen door het boek bladeren en bij thema’s stil staan die bij het kind passen of het tijdstip van lezen. De teksten zijn zeer kort, en de informatie is heel algemeen, niet altijd zo specifiek voor een bepaald land. De informatie bij de vlaggen achterin het boek zijn leuk om door te nemen. Aardig detail daarbij is dat in elke taal een groet staat. De wereldkaart  ontbreekt niet, wat uitnodigt om te kijken waar het beschreven land ligt.

Jammer dat de illustraties vlak zijn. Er is weinig verschil in uiterlijk tussen de kinderen te bespeuren, behalve dan de huidskleur. Het vlakke van de illustraties zijn vooral de ogen, die zien er bij ieder kind hetzelfde uit.

Kortom, een boek met aardige weetjes, waar specifieke feiten van het betreffende land ontbreken. Bovendien is het boek niet geschikt om zelfstandig door te lezen. Wel erg leuk om samen gesprekjes te voeren over verschillen of overeenkomsten met de kinderen uit dit boek.


Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

 


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.