Vrijdag, 5 april, 2019

Geschreven door: Heinen, Frank
Artikel door: Voncken, Suzan

De zaak Tom

Leuke en spannende roman

[Recensie] Bob Persoon besluit zelf voor zijn doofstomme broer Tom te gaan zorgen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want Tom zit in een instelling waar hij natuurlijk niet zomaar weg mag. Bob besluit Tom mee op vakantie te nemen, mee naar de plek waar ze vroeger ook kwamen. Nina, een meisje dat Bob kent van de bieb, helpt hem met zijn plan. Ook een vluchteling die ze onderweg tegenkomen, reist met hen mee.

Maar hun reis wordt al snel een vlucht. De media beschuldigt Bob van ontvoering, de wereld begrijpt hem niet. Bovendien, Bob begrijpt de wereld niet. Waarom mag hij niet doen wat hij doet? Hij weet heus wel wat het beste voor zijn broer is. Waarom wordt dit van hem afgenomen?

De zaak Tom begint als een zoete, leuke roman over familie en onzelfzuchtigheid. Het ontwikkelt zich in een chaotisch en dramatisch boek over trauma, oplichting en media. Waar de start van het verhaal ongeloofwaardig soepel verloopt, is de ontknoping juist onvoorstelbaar bizar en ingewikkeld.

De uitwerking van de personages is knap gedaan. De lezer leert iedereen gaande weg beter kennen, ontwikkelt een zekere sympathie voor ze. Maar eenieder heeft geheimen en er zijn leugens verteld. Dit verwart, langzaam maar zeker voelt de lezer zich verraden, weet niet meer wat echt is.

Wordt Vervolgd

Frank Heinen is journalist voor onder andere HP/de tijd en De Volkskrant. Hij schreef meerdere sportboeken en De zaak Tom is zijn fictiedebuut. Hij is zeker een competente schrijver. Het verhaal is vlot geschreven, maar Heinen weet desondanks de chaos van de plot te vertalen in verwarrend maar interessant proza.

De maatschappijkritiek die dit boek levert is groot. Niet alleen wordt de gezondheidszorg beschouwd, ook sociale media en journalistiek worden onder de loep genomen. Hierdoor blijft De zaak Tom toch meer dan een leuke en spannende roman: het zet je ook aan het denken.

Origineel en interessant, maar ook op plekken onsamenhangend en onrealistisch. Goed geschreven, maar soms wat verwarrend. Laat voldoende ruimte voor verbetering, maar geeft ook hoop voor toekomstige romans van deze schrijver. Kortom: Heinen heeft met De zaak Tom een prima debuut neergezet.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub Van Alles