Zaterdag, 31 juli, 2021

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Reinders, Eva

De zilveren lepel - classic

Met recht kun je dit een culinaire klassieker noemen

[Recensie] Ken je die mop van dat gezin dat voor het eerst naar Itali√ę op vakantie zou gaan? Nou, die gingen dus niet. En ik weet het, er zijn veel ergere dingen, maar jammer was het wel. Als altijd hadden we ons niet alleen verheugd op land en bezienswaardigheden, maar ook (en vooral) op alles wat we er zouden gaan eten‚Ķ Pizza natuurlijk, en ijs. Verse pasta. Te veel Parmezaanse kaas. En al die andere fantastische gerechten en ingredi√ęnten die we zouden ontdekken.

Gelukkig verscheen onlangs een enorme oppepper voor wie Itali√ę dit jaar heeft moeten missen:¬†De zilveren lepel ‚Äď Classic.¬†Italiaanse kookboeken¬†zijn er volop, maar er is er maar √©√©n dat al zeventig jaar meegaat en dat is¬†De zilveren lepel. Het oorspronkelijke boek verscheen in 1950 en werd een instant succes. Begin deze eeuw bracht de Engelse uitgever Phaidon voor het eerst¬†The Silver Spoon¬†op de markt en bouwde het merk uit tot een serie met verschillende spin-offs, waaronder¬†De zilveren lepel voor kinderen.

Wat meteen opvalt aan deze nieuwste editie, is de stijlvolle verpakking. Goudkleurig linnen, de bekende zilveren lepel in diepdruk, twee leeslinten. Veel chiquer kun je een kookboek niet maken. Binnenin vind je 170 gerechten die, op de basisrecepten zoals bouillon en bechamelsaus na, allemaal zijn gefotografeerd. Iets wat voor het eerdere basisboek onmogelijk was: dat bevat namelijk 2000 recepten. De classic selectie bevat gerechten uit heel Itali√ę, van Milanese minestrone tot Siciliaanse cassata. Authentieke vitello tonnato en panna cotta, oude bekenden als spaghetti carbonara en tiramisu, maar ook Venetiaanse lever en eenvoudige geroosterde tomaten met balsamico-azijn.

In het boek is ruimte voor een gedegen inleiding, met uitleg over keukentermen en -technieken. Er zijn kleine inleidende tekstjes die je vertellen over herkomst en bereiding. Er zijn smetteloze, paginagrote foto‚Äôs die het eten laten zien zoals het is. Met zoveel ingetogen dolce vita en inspirerende gerechten die je gewoon √°llemaal wilt maken, red je het wel tot de volgende vakantie.

Archeologie Magazine

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl