"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De zon

Zaterdag, 9 oktober, 2021

Geschreven door: Peter Goes
Artikel door: Rita Pontororing

Met het boek De zon in je handen reis je door verschillende culturen en landen

[Recensie] Alleen al vanwege de grootte De zon, van zonnegoden tot sterrenkijkers schat je in dat het een boek is met heel veel informatie. Het boek is namelijk groter dan formaat A4 (380×280). De grootte nodigt wel uit om er thuis of in een schoolsituatie met z’n tweeën lekker in te neuzen.

Gelijk bij het openslaan zien we de inhoudsopgave. Aan de hoofdstukken is af te lezen dat auteur en illustrator Peter Goes met de zon als leidraad door de geschiedenis gaat. Niet alleen over een periode maar vooral over de mens die in de genoemde periode leeft. Zoals te lezen staat op de achterflap: “Ontdek welke rol de zon al eeuwenlang speelt voor verschillende culturen”. Niet het tijdsperk alleen is van belang maar Goes noemt verschillende culturen en de wijze waarop de mens in dat tijdperk leeft.

Het eerste hoofdstuk begint in de prehistorie, Sterrenkijkers in de prehistorie. Het hoofdstuk wordt ingeleid met een korte algemene inleiding. Meteen is te zien dat dit een boek is voor niet al te jonge kinderen. In de titel spreekt Goes bijvoorbeeld over sterrenkijkers, in de korte inleiding heeft hij het over astronomen.

Daarna volgen er over twee bladzijden verspreid allerlei weetjes in de vorm van korte goed behapbare informatie. En bij elke tekst een illustratie te verduidelijking. Bovendien heeft elk hoofdstuk zijn eigen kleur. Het eerste hoofdstuk maakt waar wat op de achterflap staat, de rol van verschillende culturen. Bijvoorbeeld over de grotten van Lascaux, de  Inuit, India, de Aboriginals. Tegelijkertijd merk je dat dit ook een boek is waar kinderen toch nog extra uitleg nodig hebben van een volwassene. Of bij gebruik op school gerichte opdrachten bij één hoofdstuk.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Niet alleen het verleden komt aan bod maar Goes kijkt ook in de toekomst. Het hoofdstuk “van de Middeleeuwen tot nu” en ook de toekomst, bestrijkt tien pagina’s. Daarbij hebben elke twee pagina’s als een soort kader elk hun eigen kleur.

Op de achterflap staat verder:
“En krijg antwoord op vragen als:
Wat is licht?
Hoe ontstaan zonnevlammen
Wat is de levensloop van een ster”

De antwoorden op deze vragen zijn te lezen, misschien ook eerder te bestuderen in de daarop volgende hoofdstukken. Ook hierbij reist Goes door de tijd.

De zon leent zich goed als kijkboek. Al bladerend kan een illustratie de aandacht trekken en eventueel de korte informatieve tekst verteld of gelezen worden. Het boek is zo informatief dat het eveneens interessant is voor volwassenen. Dus samen met kinderen dit boek bekijken kan een interessante uitdaging zijn.

Een boeiend boek met heel veel informatie, daardoor kan het je ook wel overrompelen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles