Zaterdag, 4 januari, 2020

Geschreven door: Orie, Rima
Artikel door: Zuijderduijn, Joost

De zwendelprins

Representatie is belangrijk!

[Recensie] Simran is zeventien jaar en werkt als keukenhulp in het paleis van de maharadja. Ze hoort vaak verhalen over de vermiste prins, die twintig jaar geleden is verdwenen. Ze is erg nieuwsgierig en ziet dat een prins aan het paleis verschijnt, een prins uit het koude en verre Fengart. Hij meldt dat hij de kroonprins kan vinden en hij vraagt Simran om een gunst. Ze kan voor het eerst in haar leven het paleis verlaten, maar is deze prins wel te vertrouwen?

De Zwendelprins is een sprookjesachtig verhaal met invloeden uit India. Rimaā€™s voorouders komen ook uit India, dus ze wilde graag een verhaal schrijven over deze cultuur. Als lezer word je in het begin misschien wat overrompeld door deze fictieve wereld en de onbekende termen, maar gelukkig raak je daar snel aan gewend. Aan het eind van het boek is ook een woordenlijst te vinden, wat ontzettend helpt. Het verhaal weet een mooie afwisseling te maken tussen spannende hoofdstukken, interessante gesprekken en diepgang van de personages, verweven in een oriĆ«ntaalse setting.

De setting van het verhaal is een echte verrijking voor jou als lezer. Simran is haar hele leven als een dienstmeisje geweest, maar kan nu de wereld ontdekken. Haar denkwijze is totaal niet Westers, wat erg interessant is om te lezen. Ze heeft vaak gesprekken met anderen waarin ze elkaars denkwijze en culturele achtergrond bespreken, wat ik zeer kon waarderen. Simrans denkwijze wordt heel mooi beredeneerd, zonder dat je haar niet begrijpt. Alle invloeden van India zijn erg goed te merken en de locaties vond ik erg schitterend beschreven.

Simran is een meisje met pit, hoewel ze dat op het eerste ogenblik nog niet door heeft. Haar gezelschap tijdens het avontuur vond ik ook erg bijzonder. Elk lid die zich aansloot bij de zwendelprins heeft een mooi achtergrondverhaal en wordt ook goed uitgewerkt, en dat binnen Ć©Ć©n boek. Het verhaal is ook afgerond, wat ook erg fijn is, aangezien je dan niet hoeft te wachten op verdere delen. De schrijfstijl was op het begin voor mij even wennen, maar uiteindelijk vloog ik door dit boek heen!

Wandelmagazine

De Zwendelprins is een mooi verhaal vol sprookjeselementen en invloeden uit India. De cultuur van Simran is erg gedetailleerd en de personages hebben meerdere lagen en zijn sterk opgebouwd. Dit boek laat zien dat representatie erg belangrijk is en dat Nederlandse auteurs fantastische fantasyverhalen kunnen bedenken!


Eerder verschenen op NerdyGeekyFanboy