Zaterdag, 8 december, 2018

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Wortman, Sanne

Delete

Even een lerares uitwissen

[Recensie] Nieuwe lerares Julia wordt gewaarschuwd voor klas 4b, maar ze is hip, jong en weet daardoor hoe ze met de leerlingen overweg moet. Al snel is ze geliefd bij de lastige klas. Totdat er iets gebeurt op het kamp in de Ardennen en Julia dit tegen de schoolleiding zegt. De klas voelt zich verraden en vijf leerlingen zoeken wraak.

Om de beurt lees je een hoofdstuk vanuit een van die vijf leerlingen. Allemaal hebben ze hun eigen stukje toe te voegen en samen hebben ze alles wat er nodig is om Julia kapot te maken. Ik kon me heel goed inleven in de verschillende perspectieven, dankzij de duidelijke manier van schrijven. Er staat weinig overbodige informatie in het boek. Het is dan ook niet erg dik en je bent er snel doorheen. Dat laatste komt ook doordat het erg spannend is.

Juultje van den Nieuwenhof heeft met dit debuut de Crimezone YA-thrillerschrijfwedstrijd van 2012 gewonnen. Dat snap ik wel! Ze bouwt de spanning mooi op en ook al doen de vijf leerlingen op het laatst dingen die echt niet kunnen, toch begreep ik ze. Het bleef tot het allerlaatst spannend en de epiloog vond ik echt fantastisch. Een hele mooie kers op de taart.

Dan nog een paar extra dingetjes waarom ik Delete zou aanraden, naast alle spanning. De puberperspectieven zijn herkenbaar voor iedereen die op een middelbare school gezeten heeft, denk ik. En er wordt in het boek veel gebruikgemaakt van sociale media, wat voor mij bijdroeg aan het inleef-gehalte.

Scènes

Delete voelde zo echt aan af toe, alsof het echt gebeurd zou kunnen zijn.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles