Zaterdag, 11 mei, 2019

Geschreven door: Geeraerts, Isabelle
Artikel door: Alem, Katelijne van

Dierentuin met vlinders

Tess drukt haar neus tegen het venster van de dierenwinkel

De auteur

[Recensie] Frank Geleyn is geboren in Handzame en heeft Romaanse talen gestudeerd. Hij geeft les in het middelbaar onderwijs. Frank debuteerde in 2003 met Ik zwijg, een jeugdroman over pesten en zwijgen. Zijn eerste kinderboek kwam in 2007 uit: Monsters van het bloed. Ongeveer ieder jaar brengt hij een nieuw boek uit.

De illustrator

Isabelle Geeraerts is grafisch ontwerpster en illustratrice. Ze woont in Heverlee. Ze heeft 2 dochters. Isabelle heeft tekenen altijd leuk gevonden, op haar verlanglijstjes vroeger stonden al kleurpotloden en verf. Ze werkt voor zichzelf en probeert van haar allergrootste passie, illustreren, haar hoofdberoep te maken.

Foodlog

Achterflaptekst

“Mam en Tess wonen in een kleine woning. Tess is dol op dieren. Ze wil ze in huis. Dat kan niet, zegt mam. Er is geen plaats.
Dan botst mam op straat zomaar tegen een meneer…
Een grappig boek over dieren- en grotemensendieren.”

Verhaal

Tess woont met haar moeder in een flat. Ze is dol op dieren. Overal waar ze heen gaan komen ze dieren tegen en Tess wil ze heel graag mee naar huis nemen. Helaas past dat allemaal niet. Maar dan gaat Tess bij Emma spelen en mag ze haar vis hebben. De vis past wel in huis! Misschien komen ze nog meer dieren tegen die toch in hun huisje passen!

Dan botst de moeder van Tess tegen een meneer op, er gebeurd daarna wel iets heel speciaals!

Vormgeving

Een mooi boek op a-4 formaat. Er gebeurd echt van alles op de pagina’s. Iedere dubbele pagina vind ik ook weer een verhaaltje op zich. In de tekeningen zitten veel details verwerkt, het kleurgebruik is diep en helder. Op elke dubbele pagina wordt de vraag gesteld van hoeveel dieren Tess droomt en hoeveel dieren ze in haar dierentuin heeft, extra leuk voor kinderen. Er zitten grapjes verwerkt in de tekst en we komen ontzettend veel verschillende dieren tegen. Soms vind ik het wel even opletten waar het verhaal nu weer heen gaat, zeker voor de wat jongere kinderen. Maar met een keer extra lezen (voorlezen), komt dat goed!

Dieren in huis

Heb je zelf huisdieren en welke dieren vind je leuk? Hebben je vriendjes huisdieren? En passen er dieren in jouw huis, waar kunnen ze allemaal spelen? Allemaal vragen die bij een kind op kunnen komen na het lezen van dit leuke, inspirerende boek. Een erg leuk boek ook om kennis te maken met allerlei soorten huisdieren en ook om een kind te laten merken of iets wel of niet in huis kan.

Subtiel verwerkt zijn de thema’s eenzaamheid en samenzijn, wat je in een groep ook nog verder zou kunnen bespreken.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles