Zaterdag, 26 augustus, 2017

Geschreven door: Loo, Sanne te
Artikel door: Alem, Katelijne van

Dit is voor jou

“‘Wat een bende, he?’ zei Anselmo vrolijk”

De auteur

Sanne te Loo, geboren in het jaar 1972, is schrijfster van prentenboeken en illustratrice. Ze ontving voor haar illustraties de Glazen Globe en de Jenny Smelikprijs in 2016. Al meer dan 10 jaar schrijft en tekent ze kinderboeken, en ze tekent ook voor diverse tijdschriften en vakbladen.

Achterflaptekst

ā€œVan alle dingen vond ik tekenen het leukst. Maar een vel papier was meestal te klein.
En als ik op straat tekende, liepen de mensen er gewoon overheen.
Toen ontmoette ik Anselmoā€

Wordt Vervolgd

Verhaal

Dit is voor jou gaat over een jongen van ongeveer 6 jaar die ontzettend graag tekent met zijn stoepkrijt, maar daar eigenlijk geen goede plek voor heeft. Er lopen mensen over zijn tekeningen of het gaat regenen waardoor alles vervaagd.
Ineens staat hij oog in oog met Anselmo. Een schilder die in zijn atelier nog wel een plekje voor hem heeft. Samen maken ze de mooiste schilderingen, totdat Anselmo te oud wordt er te blijven wonen.
Er komt een nieuwe deftige mevrouw wonen, maar gelukkig heeft Anselmo voor de jongen nog iets achtergelaten…

Vormgeving en tekstgebruik

Dit is voor jou is een ontzettend mooi geĆÆllustreerd boek. De prenten spreken tot de verbeelding en de teksten zijn hier een prettige aansluiting op. De prenten zijn gemaakt in vrolijke kleuren, met een geweldig goed gedetailleerde tekenstijl.
Het boek is voor te lezen voor kinderen vanaf 4 jaar, en prima zelf te lezen vanaf 6/7 jaar.
Je voelt de trots van de pagina’s afspatten als er iemand echt naar het werk van de jongen kijkt. Je merkt hoe belangrijk het is een eigen plekje te hebben!
De prenten bevatten vele details waardoor het ook echte praatplaten kunnen worden voor ouder en kind of leerkracht en kind.

Jouw plekje

Het boek gaat over meerdere onderwerpen: tekenen en schilderen, een plekje voor jezelf hebben en waardering krijgen voor wat je doet. Mooie, krachtige onderwerpen. Vandaar dat het boek voor meerdere leeftijden interessant kan zijn. Jonge kinderen zullen genieten van de tekeningen, je waant je op een gegeven in warme vakantielanden. Iets oudere kinderen zullen het hebben over hobby’s, wat je leuk vindt om te doen en of je daar een plekje voor hebt. Ik denk dat het boek je ook aan kan zetten tot het zelf willen tekenen en schilderen, twee pagina’s bevatten een prent die nog niet is ingekleurd. Niets leukers dan de pagina’s op jouw manier in te kleuren en dit te kunnen laten zien aan je omgeving toch?

ā€”

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles