Zaterdag, 25 mei, 2019

Geschreven door: Onbekend
Recensie door: Veltmaat-Herklots, Sandra

DNA

Moordwapen: een stofzuigerslang

[Recensie] Moord door een stofzuigerslang, die alle lucht wegzoog uit haar longen. Hoe gruwelijk. Toch is dit de manier waarop schrijfster Yrsa Sigurdard├│ttir de moord op El├şsa, moeder van drie kinderen, laat plaatsvinden.

Elisa wordt om het leven gebracht in haar eigen huis, in haar eigen slaapkamer, terwijl haar man voor zijn werk op reis is. Als de politie Elisa vindt, zit de stofzuigerslang nog in haar keel. En of dat nog niet erg genoeg is, is haar 7-jarige dochtertje Margr├ęt, die zich tijdens de moord onder het bed verstopte de enige getuige van de brute moord. En als dan niet veel later nog een vrouw op dezelfde manier wordt vermoord, staat de politie voor een raadsel. Wat is het verband tussen de twee vrouwen? En wat mij intrigeert: waarom is het moordwapen een stofzuigerslang?

In deze lijvige thriller word je als lezer meegenomen in het verhaal. Het begint wat traag, en heeft meerdere verhaallijnen. Toch is Sigurdard├│ttir in staat de spanning er in te houden. Dit geldt vooral voor de verhaallijn van scheikundestudent Karl, die in zijn vrije tijd radiozendamateur is en op een dag cijfercodes oppikt die verwijzen naar een verband tussen de slachtoffers. Helaas gelooft niemand hem en hij besluit zelf op onderzoek uit te gaan. Een verrassende verhaallijn.
De andere verhaallijn, die van het moordonderzoek, beschrijft het duo Huldar en Freyja. Huldar is de commissaris die het onderzoek leidt, de eerste zaak in zijn nieuwe functie. Freyja is kinderpsychologe en heeft Margr├ęt onder haar hoede genomen. Wat het lastig maakt, is dat Huldar en Freyja een onenightstand hebben gehad waarbij Huldar niet helemaal eerlijk was over zijn leven. Ze komen elkaar onverwachts tegen tijdens het onderzoek en moeten zien samen te werken.

Sc├Ęnes

Zoals gezegd kostte het wat moeite om in het verhaal te komen. De schrijfstijl was even wennen (evenals de IJslandse namen) en haalde behoorlijk de vaart uit het verhaal. In het tweede deel van het boek komt de vaart er in en werkt het verhaal langzaamaan naar een (heel verrassend) eind toe.

Ik ben benieuwd naar het volgende deel van deze nieuwe thrillerserie en naar de ontwikkeling van de personages Huldar en Freyja.

Over de auteur
Yrsa Sigurdard├│ttir (Reykjavik, 1963) is een IJslandse schrijfster van thrillers en kinderboeken. Yrsa schrijft sinds 1998 en is van oorsprong waterbouwkundig ingenieur. Ze studeerde aan de universiteit van IJsland.

 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles