"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Dodenherdenking

Zaterdag, 19 juni, 2021

Geschreven door: Sander Blom
Artikel door: Liliën LP

De Tweede Wereldoorlog herleeft in de slag om Groningse windmolens

[Recensie] “Ze sloeg linksaf waar ze rechtsaf hoorde te gaan.” Zodra je deze onheilspellende zin leest, weet je dat het mis moet gaan. Wethouder Petra Lelieveld heeft zojuist informatie verkregen waarmee ze haar politieke tegenstanders op hun knieën kan dwingen en haar plannen voor het nieuwe windmolenpark moeten steunen. Deze kwestie heeft de gemeenteraad van Baflo, gemeente Het Hogeland (Groningen) verscheurd en heftige protesten van rechts-extremistische groeperingen aangewakkerd. Helaas kan ze slechts kort genieten van deze kennis. Een paar dagen later wordt haar lichaam aangetroffen in een kanaal. Ze is kaalgeschoren en staat een hakenkruis in haar voorhoofd gekerfd.

Rechercheur Martin ‘Dooie’ Doodeman wordt op de zaak gezet. Met ruim twintig dienstjaren lijkt hij daarvoor de juiste persoon, maar toch is dit zijn eerste moordzaak in drie jaar. Langzaam maar zeker komen we erachter wat Martins verhaal is en krijgen we inzicht in zijn psyche. Hij moet zich bewijzen aan zichzelf, de chef en zijn collega’s. Partner en beste vriendin Karin werkt al zeker tien jaar met hem en houdt hem scherp in de gaten.

Voorstander van het windmolenpark

Petra Lelieveld was een voorstander van het windmolenpark. Zij wilde het park in het noorden plaatsen waar het volgens haar de minste overlast zou geven. Haar politieke rivaal Wouter Plat pleit voor het westen en de partij van Gijs van den Berg is tegen het hele project. De grootste protestgroep ‘Geen Windmolens in Baflo’ protesteert op een nogal agressieve en onsmakelijke manier tegen de plannen. Daarbij werd de politica als NSB’er neergezet op posters, compleet met een kaal hoofd en hakenkruis. Als blijkt dat Petra een buitenechtelijke affaire had, voegt Martin haar man op de lijst van verdachten die allemaal een duidelijk motief hebben.

Kookboeken Nieuws

Dan lijkt de situatie nog ingewikkelder te worden en spelen de Tweede Wereldoorlog en Dodenherdenking een prominente rol in het onderzoek. Zou het motief van Petra’s moord dan toch in de gebeurtenissen van ruim 75 jaar geleden te zoeken zijn?

Het thema vrijheid is duidelijk in de verhaallijn van onderduikers in de Tweede Wereldoorlog en in de verhaallijn over het windmolenpark We willen vrij zijn van de OPEC-landen en grootheden als Rusland die fossiele brandstoffen leveren. En in hoeverre mogen de inwoners van Baflo vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie?

Diepgang in de karakters

Dodenherdenking is een goed geschreven boek. Niet zo spannend als Bezeten, maar met meer diepgang in de karakters. Beide verhaallijnen passen bij elkaar. Echter is er wel een slordige fout in de tijdlijn. Het verhaal over de dood van Petra werkt met data en tijden die tevens als titel voor de hoofdstukken dienen. Als Petra op maandag 8 april is gevonden, dan kan ze niet zaterdag 4 april als vermist opgegeven zijn en vrijdag 3 april voor het laatst gezien zijn. 

Dit boek is fictie, maar de gebeurtenissen zijn geen verzinsels. Mensen moesten onderduiken in de oorlog, veel Nederlanders waren  collaborateurs en de vrijheid heeft veel levens gekost. Mensen gebruiken hun recht om te demonstreren, anderen misbruiken dat recht tot op de dag van vandaag middels geweld en vernielingen. Vrijheid heb je in alle soorten en maten. 

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur: