Zaterdag, 21 oktober, 2017

Geschreven door: Adler-Olsen, Jussi
Artikel door: Liefaard, Joop

Dossier 64

Onopgeloste misdaden in Denemarken

[Recensie] Dossier 64 is het vierde boek in serie Q waarin brigadier Carl Mørck niet opgeloste misdaden onderzoekt. Hij wordt daarin bijgestaan door Assad, een man uit het Midden Oosten met de nodige geheimen en de prettig gestoorde Roos. In Dossier 64 onderzoeken zij de mysterieuze verdwijning van een prostituee. Tijdens het onderzoek ontdekken zij dat er een verband lijkt te bestaan met andere verdwijningen en een vinden zij een spoor dat leidt naar een eiland waar onder erbarmelijke omstandigheden vrouwen die door de Deense regering als a-sociaal en achtergebleven werden bestempeld, in afzondering worden opgesloten.

Een tweede verhaallijn gaat over de opkomst van een ultra-rechtse partij die de zuiverheid van het Deense ras hoog in haar vaandel heeft staan. De leden van de partij bedienen zich van methoden die het daglicht niet kunnen verdragen.

Het verhaal komt een beetje traag op gang maar naarmate het vordert nemen de leesbaarheid en de spanning toe en ontdek je dat je een uitstekend boek aan het lezen bent. Het verhaal zit goed in elkaar, de personages worden prima beschreven en het plot is redelijk opwindend.

Met deze vierde misdaadroman uit de Q-serie laat Jussi Adler-Olsen opnieuw zien dat hij een uitstekende schrijver is die de kneepjes van het tot in de finesse beheerst.

Trouw

Eerder verschenen op mijnboekenblog.com