Zaterdag, 19 oktober, 2019

Geschreven door: Veldkamp, Tjibbe
Hoogstad, Alice
Artikel door: Alem, Katelijne van

Draken zijn niet te koop

Thuis pakte Eise zijn Duizend Dierenboek

De auteur

[Recensie] Tjibbe Veldkamp is geboren in Groningen. Hij wordt wetenschapper maar besluit op een gegeven moment een kinderboek te gaan schrijven. Met het verhaal Een ober van niks doet hij mee aan een wedstrijd. Tjibbe wint en het verhaal wordt uitgegeven als prentenboek met illustraties van Philip Hopman. Daardoor gaat Tjibbe nog veel meer kinderboeken schrijven.

De illustrator

Bazarow

Alice Hoogstad is in Rhoon geboren en studeerde grafiek en schilderen. Sinds 1987 illustreert ze voornamelijk kinderboeken. Ze maakte bijvoorbeeld illustraties voor Guus Kuijer en Rindert Kromhout. Ze maakt nu ook haar eigen kinderboeken en ontving voor Monsterboek een Gouden Penseel in 2015.

Verhaal

Eise is dol op dieren. Zijn buurjongetje Hubert-Jan niet echt: hij heeft een heleboel dieren, maar zorgt slecht voor ze.
Eise wil de dieren helpen en bedenkt een slim plan, met een heel speciaal eiā€¦

Ruilen

Eise ziet dat de dieren van Hubert-Jan niet goed verzorgd worden en wil graag helpen. Dit mag van Hubert-Jan niet, waardoor Eise een plan gaat bedenken. Uiteindelijk ruilt hij de draak tegen de dieren van Hubert-Jan. Heb jij weleens iets geruild en wat dan? Hoe vond je het om te ruilen en was je blij met wat je voor de ruil kreeg?

Dieren

Een mooi boek om het over huisdieren te hebben. Veel kindjes willen natuurlijk een huisdier, maar wat als ze die saai gaan vinden of er niet goed voor zorgen. Indirect zorgt dit boek ervoor dat kinderen daarover na kunnen denken.

Vormgeving

In de tekeningen van Alice kun  je ontzettend veel beleven.  Het verhaal van Eise zit goed in elkaar en is heel mooi uitgewerkt. De tekeningen geven het verhaal erg goed weer en de emoties van dier en mens zijn er heel goed in af te lezen. Het boek is mooi groot, echt om in te kunnen verdwalen. De stijl is stoer en er wordt veel rood gebruikt, de kleur van draken. Een heerlijk boek voor jong en oud.              

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles