"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Dubbel verdriet is niet nodig

Dinsdag, 13 oktober, 2020

Geschreven door: Carolien Hovenier
Artikel door: Piet Halma

Een praktische gids voor mensen met kanker

[Recensie] Als je kanker krijgt kom je voor veel keuzes te staan. Eén daarvan is: wil ik alles weten, of laat ik het maar op me afkomen? Ik kan er toch niet veel aan veranderen als ik alles weet en dat maakt me alleen maar onrustiger. Carolien Hovenier koos voor de eerste optie. Nog maar twee jaar geleden kreeg ze een ernstige vorm van eierstokkanker. Ze besloot zelf op zoek te gaan naar de wereld achter de diagnose en uit te zoeken waar je allemaal op moet letten en mee te maken kunt krijgen.

Het resultaat is een ‘praktische gids voor mensen met kanker’, niet toevallig de ondertitel van het 174 pagina’s tellende boek dat ze als titel meegaf ‘Dubbel verdriet is niet nodig’. Ze wijst daarmee op tijdig op zoek te gaan naar waar je allemaal mee te maken krijgt als je je realiseert dat je je leven anders moet gaan inrichten. Ook dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen van alles uit te zoeken en te regelen, zoals aanpassing zorgverzekeringen, uitvaart, testament, lidmaatschappen, wachtwoorden, wat niet al. Het kan er ook voor zorgen dat je de juiste keuzes maakt en beslissingen neemt waar je ook zelf achter staat, zodat je er geen spijt van krijgt. Vandaar Dubbel verdriet is te voorkomen.

Interessant onderdeel van het boek is daar waar de auteur beschrijft- en veel tips geeft – hoe om te gaan met het ziekenhuis, de artsen en onderzoeksresultaten. Waardevol zijn ook haar suggesties om uit te zoeken of je in aanmerking kunt komen voor een trial of een second opinion. Twee uitgebreide verklarende woordenlijsten voegen echt iets toe aan andere praktische hulpboeken voor mensen met kanker. Daarbij is er ook kort ruimte voor andere vormen van kanker en voor verschillende (hematologische) bloedbeelden. Met deze praktische tips ben je ook beter voorbereid op de (veelal korte) gesprekken met arts of specialist en je thuis nog eens kunt nalezen wat zij of hij nu eigenlijk bedoelde en wat de vaktermen in het medische dossier betekenen. Zelf ben ik wel onder de indruk van de 120 (!) goed gedocumenteerde websiteverwijzingen en bronnen die Hovenier opneemt om verder te lezen op de diverse deelgebieden die zij aanstipt. Ook de verwijzingen naar patiëntenverenigingen zijn op zijn plaats. Ik denk dat vooral de vele wait-and-seepatiënten profijt van deze uitgave kunnen hebben. Met dit boek ga je goed voorbereid op reis.

Boekenkrant

Eerder gepubliceerd in Hematon Magazine