Zaterdag, 17 oktober, 2020

Geschreven door: Bulterman, Jurgen
Artikel door: Trigt, Patrice van

Duister meesterschap

Harde oorlogsthriller op de grens tussen goed en kwaad

[Recensie] 1942, Boston. Will en Jake zijn van jongs af aan vrienden en studeren af aan de Harvard Business School. Aan de andere kant van de oceaan is een oorlog gaande en veel leeftijdgenoten melden zich aan om naar Europa af te reizen om tegen nazi-Duitsland te vechten. Volkomen onverwacht worden Will en Jake benaderd door een recruter van de O.S.S., een geheime overheidsdienst onder leiding van president Roosevelt. Wat die opdracht precies inhoudt ontdekken ze pas in Europa, maar dan is er geen weg meer terug. Alles is al in werking gezet en hangt af van de capaciteiten en het doorzettingsvermogen van Jake en Will.

Jurgen Bulterman, de auteur, imponeert meteen door zijn krachtige penvoering en karakterschetsen. Je leest over de keuzes die Jake en Will maken en wat er van hen wordt verwacht, onder die omstandigheden een helse situatie. Meteen doemt ook de vraag op, waarom? Wat maakt Jake en Will zo bijzonder dat ze hiervoor zijn gevraagd? De jongens zijn elkaars beste vrienden maar ook elkaars tegenpolen, wat is het dan wat hen als duo zo interessant maakt voor deze opdracht? Dat wordt duidelijk als het verhaal zich ontwikkelt. De jongens belanden in een web waaruit ontsnappen onmogelijk lijkt en waar de belangen groot zijn. In een hoog tempo worden Jake en Will in een scenario gedreven waarin ze pionnen worden en in de schemering van de dag moeten kiezen tussen goed en kwaad moeten kiezen. De emoties en gedachten van de betrokkenen weet Bulterman met overtuiging te verwoorden. 

Bulterman laat ruimte over voor interpretatie en dat komt het geheel ten goede. De suggesties van de misselijkmakende praktijken die een oorlog schijnbaar oproepen, de schending van alle denkbare mensenrechten, het gebrek aan respect en de koelbloedigheid zijn zo authentiek, dat ik er boos van werd. Alles is haarfijn op elkaar afgestemd en dat is bijzonder, want Duister meesterschap is een keiharde spionagethriller. Een geslaagd debuut, zeker voor liefhebbers van thrillers, spionageromans en oorlogsverhalen. Het zou nog een redactieronde kunnen gebruiken, maar de foutjes die er zijn vallen weg in de kracht van het verhaal. Zowel qua spanningsopbouw, sfeerschetsen en uitdieping van zijn personages blinkt Bulterman uit. Dat er waargebeurde feiten in het boek zijn verwerkt versterkt het gevoel van authenticiteit alleen maar. De intriges, spionage, het politieke machtsspel en de drang naar gewin complimenteren de rode draad.

Schrijven Magazine

Eerder verschenen op Perfecte Buren