"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Dutch Armies of the 80 Years' War 1568-1648

Woensdag, 31 mei, 2017

Geschreven door: Bouko de Groot
Artikel door: Mike Harmsen

Het militaire apparaat van de Nederlandse Republiek

[Recensie] Schrijver/journalist Bouko de Groot levert met Dutch Armies of the 80 Years’ War zijn eerste boek af. Het is tevens de eerste titel in een serie van twee over de legers en soldaten van de Tachtigjarige Oorlog. In deel één belicht De Groot de infanterie. Aan de hand van een korte beschrijving van de drie periodes in deze oorlog, beschrijft De Groot de militaire organisatie, de soldaten en de tactieken van het Nederlandse (of Staatse) leger. Deze drie periodes verdeelt De Groot aan de hand van de drie stadhouders van Oranje, Willem, Maurits en Frederik Hendrik. De Groot voegt daarnaast aan het einde nog een kort hoofdstuk toe over de stadswachten en de buitenlandse expedities van de Nederlandse Republiek in Brazilië en Angola. De Groot volgde een master Egyptologie aan de universiteit van Leiden, maar toont in dit werk geen gebrek aan kennis over de Tachtigjarige oorlog. Al wordt uit het boek niet duidelijk in welke mate De Groot primaire bronnen heeft onderzocht.

Zoals van uitgever Osprey Publishing verwacht kan worden is het boek van De Groot puur gericht op het militaire aspect van de oorlog. De beschrijving van het conflict met de koning van Spanje en de verschillende periodes van deze oorlog zijn daarom dus ook relatief summier. Wie op zoek is naar een goed militair narratief kan daarom beter het boek de Militaire Geschiedenis van Nederland – De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) van Petra Groen e.a. aanschaffen. Het zou gezien de opzet van het boek van de Groot echter oneerlijk zijn om het werk met dat van Groen e.a. te vergelijken.

Waar het werk van De Groot echter met vlag en wimpel slaagt is de gedetailleerde beschrijving van het militaire apparaat van de Nederlandse Republiek. De tactieken (inclusief de ontwikkelingen van Maurits), de slagopstellingen, de werking en evolutie van de wapens en de soldaten zelf komen allen in uiterste precisie aan bod. In sommige gevallen leidt deze precisie tot wat moeilijk leesbare passages zoals wanneer De Groot de opstelling van het leger onder Maurits beschrijft, inclusief de afstand die soldaten van elkaar diende te houden. Voor diegene die op zoek is naar een exacte beschrijving van de legers van de Nederlandse Republiek is het boek van De Groot echter de perfecte keuze. Zeker gezien de zachte prijs en de fraaie bijgeleverde illustraties van Gerry en Sam Embleton.

Kookboeken Nieuws

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles