"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Dwars door de lage landen

Zaterdag, 2 april, 2022

Geschreven door: Arnout Hauben
Artikel door: Evert van der Veen

37 wandelroutes

[Recensie] Dit boek is een mooie gids om in 37 dagen, in 37 uitgestippelde wandelingen, van de Belgische kust in Vlaanderen naar de Waddenkust in Groningen te lopen. De routes voeren zoals valt te verwachten door zeer gevarieerde landschappen en vormen zo een mooie kennismaking met de grote verscheidenheid op een betrekkelijk klein grondgebied. Bij elkaar opgeteld bestrijken de uitgezetten routes in dit boek Dwars door de lage landen maar liefst 902 km, dat is gemiddeld bijna 25 kilometer per dag. Uitgaande van ruim 5 kilometer per uur – voor een geoefende wandelaar uiterst haalbaar – betekent dat ruim 4 uur wandelen per dag. Dan blijft er dus ook voldoende tijd over om te rusten, te eten en dingen te bekijken.

In Dwars door de lage landen worden twee routes met elkaar verbonden: de GR5 en het Pieterpad. Het boek is een heldere routegids: de dagkaarten zijn zeer duidelijk, al is er geen schaal aangegeven. Met een QR code kan de route op de telefoon worden gedownload zodat het boek niet meer nodig is, al bevat het de nodige bondige historische en toeristische informatie. Iedere dag wordt met een korte inleiding getypeerd zodat de lezer/wandelaar snel een overzicht heeft van wat hij/zij die dag kan verwachten. Er is een doorgaande vermelding van kilometers, de teksten zijn verhalend en prettig geschreven zodat de wandelaar wordt gestimuleerd om meer te doen dan een route afleggen en te genieten van hetgeen hij onderweg tegenkomt. De heldere en overzichtelijke lay-out maken dit boek zeer toegankelijk.

Interessant zijn de vele kaders met vaak historische informatie zoals het verhaal over de 369 grenspaaltjes tussen Nederland en België, waarvan nummer op het drielandenpunt staat. In het kader over de strijd om de Schelde wordt stilgestaan bij de tachtigjarige oorlog. Hier had de meer actuele strijd van 1944 vermeld mogen en dienen te worden. Na de verovering van Antwerpen was het voor de geallieerden noodzakelijk om de toegang tot deze havenstad, de Schelde, in handen te krijgen. Het werd een bittere strijd, die recent verfilmd is.

Elders krijgt de Tweede wereldoorlog overigens wel aandacht zoals bij Groesbeek dat zwaar geleden heeft onder bombardementen vanwege operatie Market Garden. Een markant verhaal is dat over Elten. Deze plaats werd na de oorlog aan Nederland toegevoegd maar werd in 1963 aan Duitsland terug gegeven. Leuk is de actie waarmee men een dag voor de overdracht accijnzen omzeilde en daar een fors bedrag mee verdiende.

Kookboeken Nieuws

Zo voert de route in dit boek van het Europacentrum in Oostende naar de eindbestemming, café Bij de Buren in Pieterburen. De vele foto’s maken het mede aantrekkelijk en laten veel zien van de route.

Het handige formaat van dit boek maakt dat het gemakkelijk in een rugzak is mee te nemen.

Arnout Hauben is tv maker van onder andere Rond de Noordzee en Ten oorlog, over de eerste en tweede wereldoorlog. momenteel is de gelijknamige serie Dwars door de lage landen op tv te zien. Hij schreef eerder Dwars door België.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: