"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Eé Pan, Plaat, Planeet

Zaterdag, 4 december, 2021

Geschreven door: Anna Jones
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Duurzaam, lokaal en volgens de seizoenen

[Recensie] We kennen chef-kok, foodstylist en culinair columnist Anna Jones al van haar eerdere boeken zoals Eén Pan, Plaat, Planeet. Het is al een tijdje aan de gang en we zullen zien dat het met de dag belangrijker zal worden. En dan heb ik het over duurzaamheid, lokaal eten en je houden aan het seizoen. En vooral ook de ecologische voetstap die we zetten en het milieu. Het zijn allemaal zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Anna Jones neemt de tijd om dat allemaal uitgebreid uit te leggen. Laat er geen misverstand over bestaan, recepten zijn overvloedig aanwezig in Eén, Pan, Plaat, Planeet. Maar tussendoor praat Anna ons bij over o.a. verspilling en hoe je die kunt tegengaan. Niet alleen goed voor de planeet maar ook voor je portemonnee en het energieverbruik. We krijgen een lange lijst met meest verspilde ingrediënten en wat je daarmee zou kunnen doen. Ook kun je bepalen wat voor soort kok je bent en hoe je het doen van je boodschappen daarop kunt afstemmen.

Naast de uitgebreide recepten met foto erbij zijn er ook pagina’s met een aantal gerechten die je kunt maken met je favoriete groente. Dan kom je al snel aan tien recepten op twee pagina’s. Dat voelt als een extra cadeautje. Anna noemt die pagina’s: Tien eenvoudige recepten met … en daaruit kun je wellicht al een beetje concluderen dat de uitgebreide recepten ook echt vaak uitgebreid zijn. Als je gewend bent om gerechten uit de kookboeken van Ottolenghi te maken dan zul je vrijwel alles wat Anna gebruikt ook in huis hebben. Al kookt Anna wel iets simpeler, de lijst met ingrediënten mag er hier en daar zijn.

Nu is het wel zo dat Anna bij vrijwel ieder recept een advies heeft “voor erbij”. Zoals bij de halloumitaart met citroen en gekaramelliseerde ui waar we een olijvensalsa bij maken en eventueel een groene salade. Vaak zijn dat kleine gerechtjes die het hoofdgerecht op een plezierige manier aanvullen. Zo eten we pindanoedels met komkommer met daaroverheen lente-uitjes, koriander, chili-olie en pinda’s. Ook nu weer zijn alle gerechten vegetarisch en, zoals we gewend zijn, origineel, gezond, goed voor je gezondheid en je huishoudknip.

Boekenkrant

Anna Jones kan heerlijk koken en is een meester in het bedenken van fantastische gerechten zoals knapperige aardappelpannenkoek met polenta en kaas, koshari (een rijstgerecht) met cherrytomaatjes en kaneel, gebakken bloemkool met saffraanboter of rokerige koolraap met carbonarasaus. Er lijkt geen einde te komen. Vlees of vis zul je zeker niet missen. Overigens is het niet zo dat alle gerechten slechts één pan of plaat nodig hebben. Het eindresultaat zit in één pan of ligt op één bakplaat of ovenschaal maar dan heb je soms al wat pannen nodig gehad. Zoals ik aan het begin al zei is Eén Pan, Plaat, Planeet een belangrijk en bijzonder boek waar menig thuis-kok veelvuldig uit zal koken.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Boeken van deze Auteur:

Eén Pan, Plaat, Planeet

Een nieuwe kijk op eten