Zaterdag, 22 september, 2018

Geschreven door: Janssen, Mark
Artikel door: Friso, Jaap

EĆ©n eenhoorn, alsjeblieft

In de kleuren van de regenboog

[Recensie] Mark Janssen wordt overladen met lof voor zijn trilogie tekstloze prentenboeken waarvan ook de meest recente zeer positief (Eiland) werd besproken. Bijna tegelijkertijd komt bij een andere uitgeverij ook een prentenboek van Janssen uit:Ā EĆ©n eenhoorn alsjeblieft. Een ongelukkige timing omdat het nu bijna onmogelijk is om de boeken niet naast elkaar te leggen.

Daan wil van zijn spaargeld een eenhoorn kopen. Zijn vriendjes rollen over de grond van het lachen. Hij zal wel een eekhoorn bedoelen want ze hebben nog nooit een eenhoorn gezien en die zijn natuurlijk niet te koop. Daan is niet onder de indruk van hun sarcasme en fantaseert verder over zijn nieuwe vriend met wie hij tussen ruimtewezens en eenhoornvissen zal zwemmen. Natuurlijk heeft de dierenwinkel nog een eenhoorn over en willen zijn vriendjes er daarna ook Ć©Ć©n. Daan liet zich niet van de wijs brengen en gelooft in de kracht van zijn eigen verbeelding, die nog wordt beloond ook.

Geen onaardig verhaaltje maar Janssen heeft veel tekst nodig om de gebeurtenissen te beschrijven. In zijn tekstloze reeks laat hij de prenten het werk doen en dat is oneindig veel krachtiger. Veel van wat we hier in de tekst lezen, is al op de prenten te zien: “Er staat een prachtig paard ā€“ in de kleuren van de regenboog. Met lange witte manen. En een hoorn op zijn kop”.Ā Ā De fantasiebeesten zijn grappig maar lijken er aan de haren te zijn bijgesleept om er tekeningen van te kunnen maken. Hulde voor de diversiteit van de kinderen, wat gelukkig steeds gewoner wordt in kinderboeken.

EĆ©n eenhoorn alsjeblieftĀ is een keurig conventioneel kinderboek dat inderdaad wat bleek wegvalt tegen de indrukwekkende tekstloze serie. Daarmee is de lat hoog gelegd en stelt dit toch wat teleur. Janssen maakt vooral duidelijk dat een prentenboek uitstekend zonder (veel) tekst kan. “Maar het is een voorleesboek”, zal de uitgever er tegenin brengen. Nou en, dan verzint de (voor)lezer de tekst maar lekker zelf.

Ons Amsterdam

Eerder verschenen op JaapleestĀ