Zaterdag, 21 maart, 2020

Geschreven door: John, Jory
Smith, Lane
Artikel door: Pontororing, Rita

Een giraf met een probleem

Te … nekkerig

[Recensie] Wat doe je als je een probleem hebt? Klagen. Dat doet Giraf. Hij vindt zijn lange nek een probleem. Hij is helemaal niet blij met zijn nek. Giraf somt een heleboel redenen op waarom hij zijn nek als een probleem ziet. Die zijn heel grappig, en steevast begint het probleem met “Tè.” En dan komen de klachten.

En alsof dat niet genoeg is, iedereen staart naar zijn nek. Nu volgt een opsomming van wie er allemaal naar Giraf kijken. Het zijn verschillende komisch getekende dieren van illustrator Lane Smith.

De komische situaties die Giraf oproept zien we terug in de manier waarop Giraf probeert zijn nek aan te kleden. Een vrolijke bladzijde van allerlei versierselen om de nek. Want dat vinden kinderen. Ze lachen hard om de klachten van Giraf. Dan volgt een bladzijde waarop hij te zien is op verstopplekken. Geweldige plekken op een hilarisch wijze uitgebeeld. Ach en natuurlijk gaat Giraf zijn nek vergelijken met andere dieren.

De gebeurtenissen in het boek prikkelen kinderen om spontaan dingen mee te bedenken waar Giraf mee zit. Welke klacht kan Giraf nog meer hebben? Wat kan hij nog meer om zijn nek doen? Waar kan hij zich nog meer verstoppen?

Bazarow

En waarom Giraf toch opeens wel blij gaat worden met zijn nek is een reuze leuke vondst. Een verrassend verhaal met verrassende illustraties allemaal het bekijken waard. Vooral de illustratie waarbij Giraf te hulp schiet is een origineel gedaan. Het toont aan hoe lang de nek is ten opzichte van zijn nieuwe vriendje.

Kortom een grappig boek met mooie illustraties, kinderen kunnen zich helemaal inleven in de klachten van Giraf, ze kunnen meedenken, meehelpen om oplossingen te zoeken. En nog een klein opvoedkundig dingetje “Wees tevreden met hoe je bent.” Maar wat vooral telt, het is een boek waar het plezier over de giraf vanaf spat. Vergeet niet na het voorlezen de cover uitgebreid te bekijken. De cover is zo leuk bedacht dat kinderen delen van het verhaal hierop ontdekken.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles