Zaterdag, 10 augustus, 2019

Geschreven door: Baldacci, David
Recensie door: Lee, Rachel van der

Een goede daad

Simpel klusje ontaardt in een moordmysterie

[Recensie] David Baldacci is de succesvolle auteur van meer dan 30 thrillers, drie romans, twee YA-thrillers en twee kinderboeken. Met zijn Wish You Well Foundation strijdt Baldacci samen met zijn vrouw Michelle al jaar en dag tegen analfabetisme. Hiervoor ontving hij op 12 juli 2008 de The Silver Bullet Award. Baldacci werd geboren in Virginia. Hij studeerde politieke wetenschappen aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde, en rechten aan de University of Virginia. Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij gedurende negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde hij met Het recht van de macht en vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan het schrijven.

100 miljoen exemplaren

Baldacci’s werk is in 45 talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Zijn debuut Absolute Power werd in 1997 verfilmd door en met Clint Eastwood. Naast zijn thrillers en romans schreef Baldacci ook enkele kinderboeken over Freddie en zijn Frietvrienden en in 2015 verscheen zijn eerste fantasythriller: De voltooiing.

Leven weer oppakken

Een goede daad. Aloysius Archer, een oorlogsveteraan en ex-gevangene, probeert zijn leven na enkele turbulente jaren weer op te pakken. Maar wat begint als een simpel klusje, loopt uit op een moordmysterie. Wanneer oorlogsveteraan Aloysius Archer in 1949 voorwaardelijk vrijkomt uit de gevangenis, waar hij zat voor een misdaad die hij niet heeft gepleegd, vestigt hij zich in het stadje Poca City.

Lijst met verplichtingen

Archer heeft een lijst meegekregen met wat hij verplicht is te doen na zijn vrijlating en wat hem allemaal verboden is. Hij moet een baan zoeken en zich regelmatig melden bij zijn reclasseringsambtenaar. Maar een bar bezoeken, laat staan alcohol nuttigen, is hem verboden. Contact met losbandige vrouwen is al helemaal uit den boze.

C2W

Innen van schulden

Archers zoektocht naar werk brengt hem de eerste de beste avond al naar een bar waar hij aan de praat raakt met Hank Pittleman, een van de machtigste zakenmannen in het stadje. Pittleman biedt hem een baan aan, maar wat in eerste instantie een simpel klusje lijkt – het innen van een schuld – blijkt algauw een stuk complexer te liggen. Wanneer er een moord wordt gepleegd en Archer de belangrijkste verdachte is, beseft hij dat hij wel eens snel weer in de gevangenis zou kunnen belanden. Tenzij hij zelf de moordenaar weet te vinden…

Oppervlakkig

Dit is mijn eerste kennismaking met David Baldacci. Mijn verwachtingen waren behoorlijk hoog omdat deze man toch al een groot aantal boeken op zijn naam heeft staan. Dit pakte echter geheel anders uit. Ik had totaal geen binding met de hoofdpersoon Archer. Ik vond het veelbelovend om te lezen dat hij oorlogsveteraan en ex-gevangene was, maar daar was niets bijzonders mee gedaan. Wat hij daar beleefd heeft, bleef erg oppervlakkig. Of hij er een trauma aan over gehouden heeft of nog nachtmerries had was niet uitgewerkt. Ik miste dit in zijn persoonlijke leven.

Niet erg onderhoudend

Dit gold ook voor de personages die hij op zijn weg tegenkwam. Het gekke is dat er wel beschrijvingen kwamen hoe de mensen eruit zagen en wat ze aanhadden, maar dat is voor mij niet relevant. Het verhaal was niet onderhoudend, ik verdwaalde steeds in mijn eigen gedachten in plaats van dat ik me naast een hoofdpersoon voelde staan. Dialogen keurig om en om geschreven. De uiteindelijke dader en het verhaal erachter maakten het een klein beetje goed. Toch weet ik niet of ik een volgend deel uit deze serie ga lezen.

Eerder verschenen op Rachel’s boekenblog