Zaterdag, 19 juni, 2021

Geschreven door: Weterings, Suzanne
Fienieg, Annette
Recensie door: Groot, Denise de

Een krekel in mijn slaapzak

Ga mee de natuur in

[Recensie] Ik vind het belangrijk dat jonge kinderen in aanmerking komen met verschillende soorten teksten. Gedichten horen daar zeker bij. Zelf ben ik leerkracht van groep 3 en moet ik bekennen dat ik niet vaak voor een gedicht kies tijdens het voorlezen. Dat heeft als voornaamste reden dat de gedichten vaak ingewikkeld zijn en veel moeilijke woorden bevatten.

In het boekje Een krekel in mijn slaapzak zijn de gedichten erg toegankelijk voor jonge kinderen. Ze hebben als thema de natuur en gaan bijvoorbeeld over brandnetels, wolken of sneeuw. Dit zijn allerlei herkenbare dingen waardoor de gedichten beter te begrijpen zijn voor kinderen. De gedichten gaan over allerlei seizoenen te lezen, waardoor het boekje het hele jaar leuk is.

Het boek is geschreven door Suzanne Weterings en dit is het eerste boek dat op haar naam staat. Ze heeft verder ook geen literaire studie gedaan, maar dat is niet te merken aan de kwaliteit van het boek. De gedichten worden ondersteund door illustraties van Annette Fienieg. Zij volgde de opleiding Grafiek aan de Academie voor beeldende kunsten in Utrecht en ze heeft ruim tachtig kinderboeken geïllustreerd. Haar illustraties lijken gemaakt te zijn van waterverf en ik vind de kleuren die ze gebruikt in Een krekel in mijn slaapzak erg goed passen bij het natuurthema.

Omdat de gedichten in duidelijke kindertaal zijn geschreven kunnen ze ook door de kinderen vanaf ongeveer 7 jaar zelf gelezen worden. De gedichten bevatten ook geen hoofdletters en de zinnen zijn kort, waardoor het nog toegankelijker wordt.

Kookboeken Nieuws

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles