Zaterdag, 3 augustus, 2019

Geschreven door: Huiberts, Marjet
Artikel door: Alem, Katelijne van

Een schildpad was zijn schildje kwijt

Hij zocht bij de zandrivier en speurde tussen ā€˜t riet

De auteur

[Recensie] Marjet Huibers heeft dans en pedagogiek gestudeerd. Ze werkte ruim tien jaar als docent en consulent dans in het basisonderwijs. Sinds 1998 schrijft ze voor Sesamstraat en schrijft ze voor theater (onder andere liedteksten).

De illustrator

Carmen Saldana woont in Gijon, een stad in Spanje. Ze is freelance illustrator, en illustreert het liefst kinderboeken. Ze houdt van alles wat met de natuur te maken heeft, dat is haar belangrijkste inspiratiebron.

Pf

Verhaal

Een schildpad is zijn schildje kwijt. Hij zoekt overal, maar kan het nergens vinden. Niet in de varkensstal, niet bij de zandrivier en ook niet in het donkere bos. Hij wordt er heel verdrietig van, want wat moet een schildpad zonder schild? Een piepklein, kleurig vogeltje wijst hem de weg en draagt een wel heel bijzonder oplossing aan.

Thuis

We leven heel erg mee het schildpadje dat zijn schildje wilt vinden. Hij merkt op dat hij ook zichzelf kwijt is geraakt. In het boek merken we dat met hulp en vriendschap van anderen en een beetje eigen creativiteit er toch weer hoop is. Het plot is verrassend en erg mooi gevonden.

Vriendschap

Je bent zelf ook vast weleens verdrietig. Wat doe je dan om op te vrolijken? Wie kan jou komen helpen en wat zou je dan leuk vinden om te doen? Ook kun je spreken over thuis, wie woont waar en hoe zien de huizen eruit. Wat vind je fijn aan je huis en je kamer?

Vormgeving

Het verhaal wordt verteld in rijm, waardoor het erg prettig voorlezen is. De illustraties zijn zeer sprekend en staan heel dicht bij het verhaal. We kunnen erg goed meeleven met het schildpadje, dat zeer verdrietig is wanneer zijn schildje kwijt is. Persoonlijk tot nu toe Ć©Ć©n van de mooiste boeken die ik aan mijn dochter heb voorgelezen. Er komt een geweldig mooie, lieve oplossing voor het schildje. De papiersoort voelt erg prettig aan en de illustraties zijn magisch en dromerig. Ze worden soms in close-up en dan weer als overzicht getekend, waardoor het verhaal ook via de illustraties heel goed te volgen is. Extra fijn voor de jongste kinderen.

Voor het eerst gepubliceerd opĀ De Leesclub van Alles