Zaterdag, 13 juni, 2020

Geschreven door: Scherz, Oliver
Scholz, Barbara
Artikel door: Arts-Honselaar, Hanneke

Een vriend als geen ander

“Ik kan je laten zien waar dennenappels liggen die lekker ruiken”

[Recensie] De kleine eekhoorn Hikke is altijd op zoek naar nieuwe aanwinsten voor zijn geheime verzameling. Maar die vind je niet op de platgetreden voedselpaadjes die de eekhoorns iedere dag nemen en waar hij van zijn moeder niet mag komen. Op een dag, wanneer hij met zijn broer onderweg is op Ă©Ă©n van deze paadjes, rent hij per ongeluk het bos in, op zoek naar mooie dingen. Wanneer hij een glanzende libellenvleugel in de beek ziet drijven wil hij deze natuurlijk pakken voor zijn verzameling. Hij rent er achter aan en vergeet alles om zich heen. Totdat hij komt bij wat het einde van de wereld lijkt te zijn, een waterval.

Wanneer hij de helling een stukje afdaalt raakt een steen los waardoor hij helemaal naar beneden rolt. Gelukkig rolt hij niet op een rotsblok maar tegen iets zachts. Wanneer hij opkijkt schrikt hij van het grote dier waar hij tegenaan is gevallen en vlucht weer het bos in waar hij zijn eigen geurspoor weer oppikt en naar huis vlucht. Maar s ’nachts kan hij niet slapen. Hij moet denken aan de wolf en herinnert zich dat die niet zomaar had liggen slapen, maar dat hij half bedolven was geweest onder stenen en misschien wel gewond was.

Hikke kan het natuurlijk – ondanks het gevaar en het verbod van zijn moeder om het bos in te gaan – niet laten om de wolf weer te gaan opzoeken. Zijn rechterachterpoot ligt begraven onder de stenen en Hikke besluit hem te bevrijden. Maar de wolf lijkt helemaal niet blij… Hikke laat zich niet ontmoedigen en doet alles om de wolf Yaruk weer op de been te krijgen. Tussen hen ontspint zich een bijzondere vriendschap waar niets of niemand tussen kan komen. Tot de winter aanbreekt…

Een vriend als geen ander is een verhaal met maar een paar hoofdpersonen. Het leent zich prima om samen met kleine kinderen te lezen en de mooie illustraties te bekijken. Deze zijn vertederend en voornamelijk in lichte kleuren, geel, lichtblauw, lichtpaars, groen met een enkel rood accent.

Bazarow

Oliver Scherz is acteur en regisseur en woont in Freiburg. Na de geboorte van zijn dochter ontdekte hij het schrijven van kinderboeken. Hij hoopt de eigenzinnige en fantasierijke blik van kinderen op de wereld in zijn boeken te benaderen. Hij schreef meerdere kinderboeken. Een vriend als geen ander is zijn eerste boek in het Nederlandse taalgebied. Barbara Scholz illustreerde al vele kinderboeken in het Duitse taalgebied waaronder ook enkele boeken van Oliver Scherz.  

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles