Zaterdag, 20 oktober, 2018

Geschreven door: Green, Hank
Artikel door: Wortman, Sanne

Een zeer opmerkelijk verschijnsel

Carls en digitale faam en druivengelei

[Recensie] In zijn eerste boek zet vlogger Hank Green echt een heel bijzonder verhaal neer. Het begint als April midden in de nacht een gigantisch beeld tegenkomt dat lijkt op een samurai-krijger. Omdat ze dol is op kunst, belt ze een vriend met een youtube-kanaal en nemen ze samen een filmpje op over het enorme beeld, dat ze Carl noemt. De volgende ochtend blijkt dat er meer Carls zijn opgedoken en Aprils filmpje gaat viral. Terwijl April probeert om te gaan met haar groeiende bekendheid, wordt het mysterie rondom de Carls steeds groter.

Schrijfstijl 
In het begin vond ik het een beetje moeilijk om in het boek te komen. Het is zeker spannend en interessant genoeg, maar de schrijfstijl is wel gek. Het boek is namelijk geschreven door April en gaat ook over April. Je hebt dus twee versies van haar: de verleden-tijd-April en de alwetende-huidige-April. De alwetende-huidige-April vertelt het verhaal maar geeft ook vaak commentaar aan de lezer. Dan neemt de verleden-tijd-April bijvoorbeeld een besluit, en dan zegt de alwetende-huidige-April dat het een dom besluit was, maar dat ze toen nog niet beter wist.

Dit is best wel een origineel concept en draagt zeker bij aan de spanning in het verhaal omdat je al weet dat er drama aan gaat komen. Maar het maakt het wel moeilijker om echt door het verhaal meegesleept te worden, want eigenlijk word je er telkens even uit gehaald door de alwetende-huidige-April en moet je daarna weer opnieuw in het verhaal van de verleden-tijd-April komen. Het wende overigens wel en omdat het boek steeds spannender werd, heb ik het alsnog in Ă©Ă©n ruk uitgelezen.

Bijzondere elementen
Naast spanning zitten er nog veel meer interessante zaken in Een zeer opmerkelijk verschijnsel. Er wordt echt goed weergegeven hoe moeilijk internetbekendheid is en soms is het best confronterend hoe erg mensen zijn. Het boek wist me regelmatig te verassen. Daarbij was het zĂł raadselachtig en apart. Op de achterflap had ik een foutje ontdekt, maar nu ik het boek gelezen heb twijfel ik eraan of dit misschien wel expres is!

Bazarow

Zelfs toen ik Een zeer opmerkelijk verschijnsel uit had, wilde ik eigenlijk nog doorlezen want het einde laat nog zoveel vragen over! Ik hoop dat er een deel twee komt want ik heb het gevoel alsof het verhaal nog maar net begonnen is. Hank Green, ga zo door!


Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles