Zaterdag, 27 maart, 2021

Geschreven door: Jongman, Mariken
Berge, Marieke ten
Artikel door: Groot, Denise de

Ei moet uit

“Wat doe je hier ei?”

[Recensie] Het is voor kinderen reuze interessant hoe dieren geboren worden. Veel kinderen weten dat kuikentjes uit eieren komen, maar van veel dieren is het voor hen onbekend. Het boek Ei moet uit is een leuk hulpmiddel om erachter te komen welke dieren nog meer eieren leggen.

Ei moet uit begint heel plotseling met een jongen die een ei vindt. Deze jongen is samen met het ei de hoofdpersoon, maar heeft verder geen naam. Het boek draait echt om het ei. Deze moet namelijk uitgebroed worden, maar er is helemaal niemand. De jongen is vastbesloten en gaat op zoek. Wie zou het ei kunnen uitbroeden?

Die vraag is mooi om met kinderen te behandelen. Welke dieren broeden eieren uit? Kunnen alle dieren alle eieren uitbroeden? Het boek gaat verschillende dieren langs en er wordt bepaald of het dier geschikt is voor het ei.

Dit boek is geschreven door Mariken Jongman. Ik kende deze schrijver persoonlijk nog niet, maar toen ik informatie over haar ging opzoeken zag ik dat ze al meerdere boeken op haar naam heeft staan. Ze schrijft kinderboeken voor verschillende leeftijdscategorieën. De boeken tot en met 6 jaar, gaan toevallig allemaal over dieren.

TijdvoorTijdschriften

Het ei wordt gevonden op de noord- of zuidpool. Al snel komt de jongen tot de conclusie dat het veel te koud is voor het ei. Hij gaat op zoek naar verschillende dieren en omgevingen waar het ei uitgebroed kan worden. Dat is niet zo makkelijk als het lijkt. Het ene dier is te warm, het andere is te koud. Sommige dieren zijn te groot en sommige dieren zijn te klein. Maar wie kan dan wel het ei uitbroeden? En wat zit er eigenlijk in het ei?

De tekeningen van Marieke ten Berge passen mooi bij het boek. Zij heeft gebruik gemaakt van natuurlijke kleuren. Marieke heeft gewerkt voor een decoratiebranche. Zo is ze erg bezig met interieur en houdt ze van een Scandinavische stijl.

Ei moet uit is een leuk boek om voor te lezen aan je kind, of kun je goed gebruiken om voor te lezen in een klas. Ik miste zelf wel wat diepgang. Omdat de jongen geen naam heeft en er verder ook geen aandacht aan hem wordt besteed kon ik mij minder goed verliezen in het verhaal. Aan het einde kom je erachter wat er in het ei zit, wat voor mij een leuke verrassing was.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles