Zondag, 14 maart, 2021

Geschreven door: Peterson, Eugene
Artikel door: Veen, Evert van der

Elke dag leven met de opstanding

Perspectieven op Pasen

[Recensie] Eugene Peterson is een Amerikaans theoloog die in dit boekje vanuit de verwondering, onze maaltijden en vriendschap de opstanding van Jezus Christus belicht. Het zijn mooie en originele invalshoeken waardoor er andere accenten op deze gebeurtenis worden gelegd die in het christelijk geloof van fundamentele betekenis is. De vier evangeliën monden in de kruisiging en opstanding van Jezus en hoewel zij onderling in vele details van elkaar verschillen, wordt uit deze gemeenschappelijke focus wel duidelijk dat de komst van Jezus in Pasen zijn doel bereikt.

Dit boekje is met name geschikt voor mensen die graag eens bij de betekenis van Jezus’ opstanding willen stilstaan zonder zich te moeten verdiepen in allerlei zware theologische discussies over het hoe en wat van deze gebeurtenis. Dankbaar gaat Eugene Peterson uit van het vertrouwen dat Jezus is opgestaan en dat Hij vervolgens het contact met mensen zoekt. Steeds komt naar voren dat Jezus ons in het gewone leven wil ontmoeten. De opstanding vond in feite op een Joodse werkdag plaats want de vorige dag was het sabbat. God komt bij mensen op hun werkplek is Petersons gedachte en op een andere manier geldt dat ook voor de maaltijden. Die zijn zo alledaags en menselijk. Jezus wil ons aan onze etenstafel ontmoeten en gebruikt daarvoor het gewone eten en drinken. De herkenning van deze Gast aan onze tafel vraagt wel even tijd, het duurt even voor Jezus’ leerlingen Hem herkennen.

Mooi is wat Peterson daarover schrijft: “We weten niet waarom. Maar we kunnen wel de conclusie trekken dat het herkennen van de opgestane Jezus meer inhoudt dan alleen vertrouwen op je ogen. Deelname in de opstanding kan niet worden afgedwongen of bewerkstelligd. Het heeft te maken met het ontvangen van een geschenk, en met betrokkenheid,” (p.60.) De maaltijd is daarom “het leven in het klein”.

Het zijn mooie en toegankelijke beschouwingen waarin de Eugene Peterson een sympathieke poging doet om Jezus’ opstanding dichtbij te brengen en een relatie met ons menselijk leven te leggen.

Foodlog

Voor het eerst gepubliceerd op De leesclub van Alles