Zaterdag, 15 december, 2018

Geschreven door: Berenschot, Myriam
Artikel door: Alem, Katelijne van

Ella het swingende eendje

Doeba dee en doeba die, ik verzin een melodie

De auteur

[Recensie] Suzan Overmeer is sinds 2006 educatieve jazzprojecten voor kinderen aan het ontwikkelen. Ze is muziekconsulent en muziekdocent en richtte Stichting Jazz4kids op. Ze heeft vier interactieve jazzconcerten voor kinderen geschreven en geeft naast haar werk voor Jazz4kids ook methodiek op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze ontwikkeld diverse lespakketten. Ze heeft naast Ella ook Roze Ikke en Jazz in de klas geschreven.

Illustrator

Myriam Berenschot illustreert kinderboeken, kunstkaarten, kerstkaarten en nog veel meer. Ze woont in Groningen en werkt met opdrachtgevers in binnen- en buitenland.

Sociologie Magazine

Achterflaptekst

“Eendje Ella is anders dan haar broers en zussen. Minder netjes. Minder braaf. En ze zingt de hele dag haar eigen liedjes! Daar moeten de andere dieren wel even aan wennen…

Een inspirerend prentenboek over muziek, vriendschap en lekker jezelf durven zijn. Voor swingende muziekmakers vanaf 4 jaar.”

Verhaal

De deftige familie Eend waren duidelijk de deftigste eenden van het land. Moeder Eend legde zeven eieren in haar keurige nest. Het zevende eendje was Ella en ze was heel anders dan haar deftige broers en zussen. Ze hield van snateren en liedjes verzinnen en was heel vrolijk!

Op een gegeven moment wordt ze geplaagd door haar broers en zussen en gaat op zoek naar iemand met wie ze wel kon zingen en swingen. Ze komt Diva Duif tegen, maar zij wil niet zomaar met anderen samen zingen. Daarna komt ze bij het Kikkers- voor- kikkerskoor, waar ze ook niet mee mag zingen. Ella raakt helemaal in de war en wordt verdrietig.

Maar dan ontmoet ze zwaantje Dizzie, die ook geplaagd wordt omdat hij graag toetert met haar snavel.  Ze oefenen samen liedjes en worden dikke vrienden. Dan besluiten ze samen naar de familie van Ella te gaan…

Vormgeving

Een prachtig boek op A4-formaat. De illustraties zijn sprekend, mooi gekleurd en paginagroot. Op alle pagina’s zie je naast Ella ook een lieveheersbeestje. De pagina’s zijn heel mooi uitgewerkt, je blijft ernaar kijken. Door het boek heen zijn allerlei dieren te vinden, zij zijn gedetailleerd getekend. De illustraties zitten vol emotie en humor.

Thema

Een boek over anders zijn en je talenten achterna willen gaan. Dapper wanneer je dat durft en het boek leert ons dat je als je vertrouwen hebt in jezelf, je vaak uiteindelijk geaccepteerd wordt. En dat je op weg naar het uitoefenen van je talenten altijd wel iemand zult tegenkomen die je begrijpt en hetzelfde is.

Ook legt het boek de nadruk op terugkomen bij je familie, dat je je dan toch het prettigste voelt. Verder speelt muziek een belangrijke rol in het boek. Leuk om het met kinderen over muziek te hebben, welke liedjes ze graag zingen en of ze zelf of samen ook zingen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles