Maandag, 4 maart, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Koetsier, Bea

Erfgenamen van de aarde

Een optimistische kijk op de natuur in het tijdperk van de mens

[Signalering] Bij hedendaagse ecologen, milieuactivisten en natuurbeschermers is het ‘paradigma van de biologische achteruitgang’ populair. Thomas, hoogleraar Conservation Ecology aan de University of York pleit voor een opener blik. Met hem kijken we naar de ontwikkelingen gedurende miljoenen jaren op de aarde. Er zijn periodes waarin veel dieren uitsterven – zoals nu – maar uiteindelijk leveren ze nieuwe kansen op voor andere dieren en planten. Ecologische en evolutionaire veranderingen vinden voortdurend plaats.

Veel soorten profiteren van de mens. De schrijver kijkt met genoegen naar huismussen. Zij hebben inmiddels de hele wereld veroverd. Ondernemende huismussen kruisten met Spaanse mussen en de Italiaanse mus ontstond. De verplaatsing van soorten is een natuurlijk proces. Er is niet een wereld zoals die zou moeten zijn.

De angst voor exoten deelt Thomas totaal niet. In het Antropoceen gaan soorten verloren, maar na deze ‘biologische revolutie’ zal er bijna zeker een nieuwe ontstaansgolf volgen, denkt Thomas. Een verrassend boek met bemoedigende en interessante denk- en voorbeelden.

Eerder verschenen in Natura