Maandag, 10 april, 2017

Geschreven door: Tinbergen, Niko
Artikel door: Amerongen, Astrid van

Eskimoland

Tinbergen op Groenland

[Recensie] Niko Tinbergen (1907-1988) was een Nederlandse bioloog, die zich met name bezighield met het gedrag van dieren. Voor die tijd een heel opmerkelijke richting. Hij wordt daarom ook wel als een van de grondleggers van de gedragsleer gezien. Naast bioloog was hij ook een zeer ervaren fotograaf.

Kort na zijn huwelijk met Lies Rutten vertrekt het paar in juli 1932 naar Oost-Groenland. Ze nemen deel aan een Nederlandse expeditie in het kader van het Internationale Pooljaar (1932-1933). Ze verblijven anderhalf jaar in de eskimogemeenschap van Taiilaq, waar Tinbergen het gedrag van arctische vogels bestudeert. De jonge Tinbergens leerden de taal, gingen mee op zeehondenjacht per kajak en maakten zelf hun gereedschappen en kleding.

Gedurende de poolexpeditie hield Tinbergen een dagboek bij, die hij na zijn terugkeer in Nederland in 1934 publiceerde onder de naam Eskimoland.

Uitgeverij Van Oorschot heeft  Eskimoland nu opnieuw uitgebracht als paperback. Dit tweehonderd pagina’s tellende boek is weliswaar in een moderner jasje gestoken, de zwart-wit foto’s zijn gebleven. Voor liefhebbers van natuur, cultuur  en poolgebieden is de paperback een ware must. Onherbergzame landschappen, barre winters en de unieke leefwereld van de Inuit passeren de revue. De paperback behoort tot de Navicula Reeks. Dit zijn boeken waarin wetenschappelijk onderzoek is verbonden met exotische gebieden. Zo ook Eskimoland, ver weg van Nederland.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Eerder verschenen in Bergen Magazine