Woensdag, 17 maart, 2021

Geschreven door: Aurelius, Marcus
Recensie door: Overbeek, Bert

Evenveel van jou als van mezelf

Correspondentie met Marcus Fronto

[Signalering] De Romeinse keizer Marcus Aurelius is vooral bekend dankzij zijn filosofische bespiegelingen, die nog altijd een zekere populariteit genieten. Veel minder bekend is dat er ook een briefwisseling van hem is overgeleverd, namelijk met zijn leermeester in de retorica Marcus Fronto. Hieruit rijst een heel ander beeld van de filosoof-keizer op. Opmerkelijk is de affectieve toon die af en toe zo extatisch is, dat hij geleid heeft tot speculaties over een mogelijke homo-erotische relatie tussen leraar en pupil. Naast de onvermijdelijke uiteenzettingen over de retorica is er opmerkelijk veel aandacht voor ziektes en pijntjes. “Ik heb geloof ik een koutje te pakken,” schrijft de kroonprins bijvoorbeeld in de herfst van 143 aan zijn leermeester, “misschien wel door het ā€™s ochtends wandelen op sandalen.” Andere opmerkingen over dagelijkse beslommeringen geven snapshots uit het dagelijks leven van Marcus Aurelius, die we niet in eerste instantie met de stoĆÆsche levenshouding van de keizer associĆ«ren, zoals zijn enthousiasme over de everzwijnenjacht.
Of de korte vertelling over hoe hij een kudde schapen uiteenjaagt: “Zodra ik dat heb gehoord geef ik mijn paard de sporen. En jaag mijn paard de schapen in. Schapen stuiven verschrikt uiteen, alle kanten op, blatend en dwalend. Herder slingert staf, staf valt op ruiter die mij volgde, wij ervandoor.”

Vincent Hunink brengt met deze uitgave niet alleen de eerste (en fraaie) vertaling van deze briefwisseling, maar laat deze ook voorafgaan door een heldere inleiding.

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine

Dans Magazine