Zaterdag, 16 oktober, 2021

Geschreven door: Hay, Donna
Recensie door: Bijlsma, Marlene

Everyday Fresh

Vers, snel, gemakkelijk en ook nog gezond

[Recept] Donna Hays Everyday Fresh speelt in op onze behoefte aan simpel, snel en voedzaam eten. Eenpansgerechten met verantwoorde ingrediënten, of alles in een big bowl en bovenal smaakvol. Bijna kant-en-klaar, Quick fix of drie variaties op één gerecht aangevuld met likkebaardend mooie foto’s. En tot slot een hoofdstuk met gerechten om vooruit te koken, gevolgd door heerlijke zoetigheden. Dat is in een notendop Everyday Fresh.

Donna Hay heeft de gave om in een huiselijke sfeer te laten zien hoe eenvoudig het is om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Kijk maar eens naar haar video die uitkwam voor het nieuwe boek. ‘Kijk, kook, leer en geniet’ is niet voor niets het motto.

Everyday Fresh is groot van formaat wat een erg mooi boek oplevert. De vele sfeerfoto’s dragen bij aan de luxe uitstraling. Maar het draait uiteindelijk om de recepten. En die zijn stuk voor stuk lekker en makkelijk te maken. Pompoen, ahornsiroop, amandelmeel en miso zijn favoriet want worden veel gebruikt. Verder vind je boerenkool, speltmeel, havervlokken, kikkererwten en kurkuma terug. Gelukkig dat niemand dat meer superfoods noemt. Het zijn gewoon veelzijdige en voedzame ingrediënten.

Om je een idee te geven van de heerlijkheden: zwarte rijstbowl met gebakken kip, gember en kurkuma; ricotta frittata’s met kruidenboerenkool en gegrilde tomaatjes, een knapperige noedelomelet en als toetje amandelkrokant met ahornperen. Klinkt goed, toch? En het is een prettig idee dat er veel doordeweekse gerechten in staan die je, net als de diepvries-proof maaltijden, snel op tafel zet. Zonder dat je concessies doet op voedzaamheid of smaak. Hier en daar toch stiekem wat uitschieters qua tijd in het hoofdstuk Quick fix. Want een knoflookbol die 45 minuten moet roosteren en als ingrediënt 300 gram geblancheerde dubbelgedopte tuinbonen opvoeren betekent dat de maaltijd (gegrilde aubergines met geroosterde knoflookyoghurt en tuinbonen) niet supersnel zal zijn. Planning is hier het toverwoord, of in modern jargon meal prepping. Maak die bloemkool pizzabodem van te voren en je kunt met 20 minuten bakken en beleggen aan tafel.

Scènes

Onderstaand recept is wel binnen een half uur klaar! Risotto zonder roeren want de oven doet het werk. Dat klinkt niet alleen goed, het smaakt ook nog eens heerlijk hebben we thuis geconstateerd.

Eerder verschenen (met recept) op Kookboekennieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.