Dinsdag, 9 juli, 2019

Geschreven door: Sassen, Saskia
Artikel door: Onbekend

Expulsions: Brutality and Complexity in the Global Economy

De ontwrichting van het kapitalisme

[Signalering] Ondanks het succes van Piketty¬†zijn concepten als ‚Äėongelijkheid‚Äô¬†en ‚Äėarmoede‚Äô volgens Sassen¬†ontoereikend om de huidige ontwrichting¬†van het kapitalisme te¬†begrijpen. Ze richt zich daarom
op de excessen om te laten zien¬†hoe groepen mensen of zelfs hele¬†gebieden uit beeld verdwijnen¬†zodra ze niet meer uitgebuit kunnen¬†worden. Dit soort economic¬†cleansing is rendementsdenken¬†in optima forma, met plastic soep¬†en vergeten vluchtelingenkampen¬†als illustraties van de nieuwe,¬†mondiale schaal waarop deze¬†problematiek gevolgen heeft. Ook¬†het welvarende Nederland zal de¬†deur niet dicht kunnen houden¬†voor vluchtende Syri√ęrs en het¬†wassende water.

Expulsions is een eerste verkenning om dergelijke desastreuze gevolgen van de huidige wereldeconomie in kaart te brengen. Het boek biedt dan ook geen concrete suggesties voor actie, maar ook geen cynisme of wanhoop. Omdat de misstanden het gevolg zijn van politieke keuzes, zijn er namelijk ook alternatieven. Daarover is Sassen het in ieder geval met de Franse rockster econoom eens.

Eerder verschenen in De Helling

Geschiedenis Magazine