Zaterdag, 12 september, 2020

Geschreven door: Day, Anna
Artikel door: Zuijderduijn, Joost

Fandom

Overleven in je favoriete fictieve wereld

[Recensie] Violet en haar vrienden zijn dol op De Galgendans, een dystopisch boek dat zelf verfilmd is. Violet bespreekt dit boek zelfs voor in haar klas en haar vriendengroep gaat naar Comic Con als personages uit De Galgendans. Daar zullen ze de acteurs uit de film ontmoeten, maar door een ongeluk worden ze in de fictieve wereld van De Galgendans gestort. Doordat ze in deze fictieve wereld belanden, hebben ze het plot van het boek veranderd. De hoofdpersoon Rose overlijdt, waardoor Violet en haar vrienden maar op Ă©Ă©n manier uit het boek kunnen komen: Violet moet de rol van Rose overnemen zodat het verhaal op dezelfde manier eindigt. Het einde van het boek eindigt alleen niet al te goed voor Rose, dus zou Violet wel levend kunnen ontsnappen uit de wereld van De Galgendans?

Fandom is een bijzonder verhaal waar je fangirl/fanboy-genen flink los kunnen gaan. Violet is een grote fangirl van De Galgendans, een boek waar je veel uitleg over krijgt in het begin van het verhaal. Dit boek is ietwat vergelijkbaar met De Hongerspelen qua setting en met wat uitleg begrijp je een groot deel van het verhaal. Na de uitleg van Violets fandom zijn zij en haar vrienden al snel op Comic Con en worden ze de wereld van De Galgendans in gesleurd. Ik had op het begin wel mijn bedenkingen over Fandom. Ik wist nog niet helemaal wat ik van de fictieve wereld moest vinden en het gedeelte over Comic Con was naar mijn idee te snel doorheen gejast. Dit boek wordt gepromoot als een ode aan de cosplay, maar ik zag haast niks van de conventie. Erg jammer, want dit was wel een aspect waar ik veel van wilde zien! De aanloop naar het duiken in de fictieve wereld vond ik wat gehaast, maar het was ook logisch: het boek gaat namelijk vooral om het overleven in een fictieve wereld en het feit dat Violet de rol van de hoofdpersoon moet overnemen. Dat is echt cosplay next level! De invulling van cosplay in het boek was dus anders dan verwacht, maar uiteindelijk kon ik er zeker in komen.

De wereld van De Galgendans vond ik ook heel interessant. Ik snap zo dat Violet en haar vrienden dol zijn op deze fandom, maar aan de andere kant vond ik het verhaal van De Galgendans nog niet helemaal denderend. Violet moet vaak het ‘script volgen van Rose, zodat een ander personage verliefd op haar wordt, maar de tekst vond ik niet zo wonderbaarlijk dat ik zelf fan werd van deze fandom. Ook vond ik het fangirlgehalte van Violet en haar vrienden wat aan de lage kant. Ik zou duizend inwendige vreugdekreten maken als ik een van mijn favoriete fictieve personages in het echt zag, maar Violet en haar vrienden blijven er vrij kalm over. Daardoor was ik meer onder de indruk van de fictieve personages in De Galgendans, omdat zij veel meer tot leven kwamen.

Het einde wist ik al van tevoren en daardoor zag ik de hints naar het einde al vrij snel. Ik vond de hints ook iets te overduidelijk, dus ik was bang dat het einde mij enorm teleur zou stellen. Niets is minder waar, want de laatste paar hoofdstukken wisten het duffe slot juist spectaculair te maken. Ik was zo aangenaam verrast, Fandom heeft juist een einde waar je u tegen zegt! Fandom laat zien hoe het is om in je favoriete fictieve wereld te duiken, wat veel gevaarlijker is dan gedacht…

Bazarow

Eerder verschenen op Nerdy geeky fanboy