Zaterdag, 17 augustus, 2019

Geschreven door: Holleben, von Jan
Artikel door: Pontororing, Rita

Fantastische foto's

Homo Ludens – de mens die leert door te spelen

[Blog] In deze Nieuwsbrief (17-08-2019) aandacht voor een bijzondere fotograaf. Een fotograaf in een Nieuwsbrief Kinderboeken tot 10 jaar? Die hoort daar toch niet thuis. Bent u verbaasd?

De fotograaf Jan von Holleben is maker van het boek Fantastische foto’s. Het boek is geschreven voor 7+ kinderen. Op zijn site Janvonholleben “Ik heb ooit de werelden geregeerd. Niet slechts één, maar veel. Ik regeerde ze met spiegels en lenzen.”

In zijn boek probeert hij kinderen te stimuleren om deze methode te volgen: “Neem geen foto’s, maar maak werelden!” De manier waarop hij zijn ideeën verwerkt heeft in het boek, zijn bijzonder verrassend.

In 2018 heeft von Holleben gewerkt aan een digitale toolbox tegen antisemitisme, racisme en discriminatie. Hij kreeg van het Anne Frank museum de uitnodiging om met een groep Europese jongeren te werken aan deze toolbox die beschikbaar is in verschillende talen. Samen met de jongeren heeft de fotograaf belangrijke kwesties van discriminatie gedefinieerd en geïllustreerd.

C2W

De toolbox heeft de Coenius EduMedia-medaille 2018 gewonnen voor uitstekend lesmateriaal, verhalendiebewegen

Aandacht voor Anne Frank is er in de serie Van klein TOT GROOTS. Het verhaal van Anne Frank, verteld voor kinderen vanaf 6 jaar. Mooi dat dit dagboek ook toegankelijk is gemaakt voor jonge kinderen.

Geheel anders van sfeer zijn de boeken voor de allerkleinsten die in deze Nieuwsbrief zijn vermeld. Boekjes om voor te lezen, spontane reacties te krijgen, daarop in te haken. Genieten van boekjes met de allerkleinsten: Komt goed kleine krab, Wat gaan we doen?, Harrie heeft haast.

Fantastische foto’s

[Recensie] Fotograaf Jan von Holleben geeft in zijn boek Fantastische foto’s allerlei foto-ideeën voor kinderen vanaf 7 jaar. Als je fotografeert neem je niet zo maar een kiekje is zijn stelling. “Als je fotografeert verander je de wereld in een magische plek waar alles mogelijk is”.

In het boek geeft Jan von Holleben talloze voorbeelden van situaties waarbij inderdaad geen kiekje gemaakt wordt maar waarbij kinderen uitgenodigd worden om een wereld te scheppen. Natuurlijk heb je naast dit boek een digitale camera nodig, een smartphone, een tablet….

En dan een wereld scheppen? Hier volgen zomaar een paar voorbeelden uit Fantastische Foto’s. Door de ruimte vliegen, een hersenscan maken, de zwaartekracht verslaan. Misschien net zulke modebeelden scheppen als mode-ontwerpers Viktor en Rolf, wie weet…..

Elk hoofdstuk bevat een thema eigenlijk een wereld, er worden 10 werelden beschreven. Eerst worden er een of twee voorbeelden getoond. Daarna volgen een aantal benodigdheden om je wereld te maken, beschreven onder het kopje “Dit heb je nodig”. Dan volgen aanwijzingen hoe de foto gemaakt moet worden met tenslotte enkele foto’s als voorbeeld.

Elk thema wordt op deze eenvoudige, korte maar duidelijke manier uitgelegd. Dat maakt dit boek tot een echt doeboek. Er wordt zelfs af een toe het advies gegeven om een volwassene in te schakelen om te helpen bijvoorbeeld bij het maken van foto’s vanaf een hoger punt. Bij een enkele opdracht is het zaak om even goed te lezen wat gedaan moet worden. Dus kinderen hebben ook nog wel wat steun nodig bij het lezen van de opdrachten.

Als alle werelden zijn gecreëerd volgen er enkele “handige tips” ook erg leuk om uit te voeren. Zoals bijvoorbeeld: “Combineren. Combineer een ijsje met tomaat. Jong naast oud. Groot naast klein. Geef je creaties namen”.

In het laatste hoofdstuk worden er een paar fototermen uitgelegd, als verdieping.

Jan von Holleben is op zijn 13de begonnen met fotograferen. Zijn werk  wordt internationaal tentoongesteld en wereldwijd gepubliceerd. Zijn fotografisch werk richt zich op de ‘homo ludens’ – de mens die leert door te spelen.

En daar staat dit boek vol van. Ideeën om te leren door te “spelen”. Kortom een praktisch boek voor kinderen die eens hele bijzondere foto’s willen maken. En misschien wel een fotoboek willen maken met hele aparte werelden.

De fotograaf nodigt op zijn site janvonholleben  uit om foto’s op te sturen!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles