Zaterdag, 7 september, 2019

Geschreven door: Kitous, Tony
Recensie door: Lindt, Jeanette van de

Feest!

De lekkerste keuken ter wereld

[Recensie] Alweer het derde boek van Tony Kitous. Eigenaar van veel restaurants met de naam Comptoir Libanais. Heden ten dage ook in Nederland. Utrecht is de plek waar zijn eerste restaurant in ons land is gevestigd en waar je de gerechten uit de boeken kunt proeven. En als je dat gedaan hebt en je bent een fan geworden van de Libanese keuken dan wil je vast en zeker zelf weleens wat gerechten maken.

Bij de titel Feest! denk je wellicht dat de recepten speciaal voor feesten en/of feestdagen zijn. Dat is niet het geval. Maar een tafel vol met gerechten uit de Libanees Mediterrane keuken is eigenlijk een feest! Niets fijner dan veel verschillende gerechten en vrienden en familie die er allemaal van smullen. En dat is wat dit boek mogelijk maakt. De recepten zijn allemaal even maakbaar, niks ingewikkelds en geen ingrediƫnten die moeilijk verkrijgbaar zijn.

In de inleiding vertelt Tony Kitous ons hoe het allemaal zo gekomen is. Over zijn start in de culinaire wereld en zijn eerste restaurants en vooral over het feit dat hij nooit iets anders zou willen doen. Die passie voor lekker en goed eten vind je terug in de recepten. De hoofdstukken die we voorgeschoteld krijgen zijn Ontbijt en brood, Mezze en dips, Salades en groentes, Oven en grill, Vis en zeevruchten, Soep en stoofgerechten, Granen en peulvruchten en als laatste Desserts en drankjes.

Het boek eindigt met een aantal suggesties voor feestmenuā€™s. Wat past bij elkaar? Wat is leuk voor een brunch? En als je wat meer tijd hebt om een menu voor te bereiden dan kies je uit de lijst een weekendmaaltijd. Wil je echt uitpakken voor een uitgebreid diner dan is ook die lijst beschikbaar. Net als een menu voor een zomerfeest, een snelle maaltijd en een vegetarische feestmaaltijd.

ScĆØnes

Bij ieder recept staat een kleine inleiding of extra tip. Zal ik een paar recepten noemen? Het water loopt je in de mond bij de kippenstoof met kikkererwten, gevulde courgettes met yoghurtsaus, salade van nieuwe aardappeltjes en groene tahin of pasteitjes met feta en halloumi. Als dessert eten we bijvoorbeeld een wrap met labneh (uitgelekte yoghurt) en gekaramelliseerde banaan of honingsigaren met walnoot en kaneel. Tenzij je liever een granaatappelcheesecake met pistachenoten wilt.

Ook als je de eerste twee boeken van Tony Kitous hebt dan brengt Feest! voldoende nieuwe inspiratie en overheerlijke recepten. Uiteraard ook deze keer weer met smakelijke fotoā€™s van het eindresultaat.
Het is weer smullen van de Libanese keuken die gerust de lekkerste van de wereld genoemd mag worden.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl