Zaterdag, 28 augustus, 2021

Geschreven door: Routiq, redactie
Artikel door: Veen, Evert van der

Fietsatlas Nederland

Hét overzicht voor fietsend Nederland

[Recensie] De Fietsatlas Nederland van Routiq wordt evenals de Fietsatlas Nederland van Falk uitgegeven in een ringband zodat het boek prima openslaat. Beide boeken hebben hetzelfde handige formaat en ook de layout van kaarten en het uitgebreide register van plaatsnamen zijn identiek.

De overzichtelijke schaal van 1: 75.000 (1 cm is 750 meter) is goed gedetailleerd zodat alles gemakkelijk vindbaar en leesbaar is. Parkeerplaatsen en straatnamen in het buitengebied worden aangegeven zodat iedereen zich overal kan oriënteren. De lay-out is uitermate helder zodat de knooppunten goed zichtbaar zijn.

De inhoud is dus geheel gelijk aan de uitgave van Falk en dat betekent dat in 334 kaarten heel Nederland aan bod komt, van noord naar zuid en van oost naar west. De eerste kaart begint bij Schiermonnikoog en de laatste eindigt in het zuiden van Limburg. Ook de Lange-afstand Fietsroutes zijn in de Fietsatlas Nederland opgenomen evenals de kustroute, Zuiderzeeroute en Maasroute.

De inhoud is dus identiek aan de Falk atlas maar de uitgave van Routiq is gericht op de Belgische markt omdat de Fietatlas Nederland van Routiq tweetalig is: Nederlands en Frans.

Boekenkrant

Wij zijn zelf tevreden gebruikers van de fietsatlas maar toch zie ik nog wel enkele mogelijkheden om de fietsatlassen van Falk en Routiq verder te verbeteren en ik zeg dat vanuit eigen gebruikservaring. De omslag zou in een volgende editie in een wat zwaardere kwaliteit kunnen worden uitgevoerd zodat hij beter tegen reizen bestand is. Ook zouden de bladen in een volgende uitgave in iets zwaarder, licht geplastificeerd papier kunnen worden uitgegeven zodat de bladen tijdens gebruik onderweg wat sterker zijn en in een betere conditie blijven.

Verder mis je in een dergelijke atlas – maar dat kan natuurlijk niet anders – wel eens het grotere overzicht bij het plannen van een route. Natuurlijk wordt er duidelijk met pijltjes naar omringende kaarten verwezen maar het is soms even zoeken naar het verband en de aansluiting van de route. Een kwestie van gewenning.

Toch zou het handig zijn wanneer er nog eens een editie komt met kaarten die een groter overzicht van een regio of provincie bieden. Je kunt daarop thuis een wat groter gebied bekijken en hebt dan een totaalblik van je route. Vervolgens ga je naar de huidige uitgave die gedetailleerdere informatie geeft en die neem je dan mee onderweg. Wellicht heb ik de redactie op een idee gebracht?

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles