Zaterdag, 13 oktober, 2018

Geschreven door: Buschmann, Rafael
Artikel door: Jordaan, Theo

Football Leaks

Maffiapraktijken in het internationale profvoetbal

[Recensie] Dat de wereld van het internationale voetbal compleet geregeerd wordt door geld, zal voor de meesten van ons geen verrassing meer zijn. Echter de mate waarin en de wijze waarop dit gebeurt bevindt zich in een schemergebied waar slechts in beperkte mate zicht op is. Aan de oppervlakte doen de meest voetbalclubs en voetballers zich voor als betrokken bij de supporter, omgeving en maatschappij. Maar voetbal is een wereld waar elk jaar tegenwoordig miljarden in omgaan. De clubs zijn speeltjes van oliegargen uit Rusland, het Arabisch schiereiland, China en andere Aziatische landen. Prof-voetballers en voetbalmakelaars kunnen tientallen miljoenen Euro’s per jaar verdienen.

Je kunt nog discussie voeren of het verdienen van veel geld op zich een probleem is. Echter op het moment dat er door de meeste partijen in de voetbalwereld er alles aan wordt gedaan om zo min mogelijk, vaak zelfs geen, belasting te betalen in de landen waar het verdiend wordt, is er op zijn minst sprake van een immorele, wellicht zelfs criminele praktijken die doen denken aan waarmee de maffia is groot geworden. In het boek Football Leaks worden deze duistere kant van de voetbalwereld blootgelegd.

Twee Duitse journalisten Rafael Buschmann em Michael Wulzinger van het Duitse weekblad Der Spiegel hebben, samen met een groep collega’s van verschillende Europese landen, inzage gekregen in bijna 19 miljoen documenten. Het materiaal is afkomstig van de Portugese klokkenluider “John” van de website Football Leaks bevat contracten, mailverkeer en andere documenten die laten zien hoe het in de voetbalwereld toegaat. Schimmige constructie met tientallen bedrijven die overal in belastingparadijzen gevestigd zijn, management bureau’s die, vaak letterlijk, zeer jonge talentvolle voetballers bezitten middels wurgcontracten, clubs die eigendom worden van oliegargen waarvan de herkomst van hun vermogen op zijn minst dubieus te noemen is, de allesbepalende macht van voetbalmakelaars. Alles wordt er aan gedaan om zoveel mogelijk geld bij elkaar te harken en hierover nauwelijks tot geen belasting te betalen. Clubs die naar de buitenwereld pretenderen transparant te handelen en de zelf opgestelde strakke regels, normen en waarden intussen aan alle kanten ontduiken. Uit Football Leaks komt een wereld naar voren die door en door corrupt is en alleen gedreven wordt door het vergaren van macht en zoveel mogelijk geld.

Naast het blootleggen van de structuren van de voetbalwereld is het een zoektocht naar de man achter Football Leaks. Een wereld waarin ernstige bedreigingen en gevaar voor eigen leven van de klokkenluider “John” dagelijkse kost zijn. Lekker leesbaar en spannend, wordt veel duidelijk van de grimmige praktijken van het internationale voetbal. Ook de duister praktijken in het Nederlandse voetbal komen aan bod. Opvallend is ook de desinteresse die er bij veel voetbalsupporters, bestuurders en overheden bestaat. Belangrijker is om de mensen achter Football Leaks op te sporen dan om iets te doen aan de misstanden. Al met al biedt Football Leaks een inkijk in de grimmige wereld van het grote geld en genadeloze vergaren van buitensporige rijkdom.

Foodlog

Eerder verschenen op Allesoverboekenenschrijvers.nl