Zaterdag, 1 september, 2018

Geschreven door: Haanstra, Menno
Artikel door: Jordaan, Theo

Foppe de Haan

Bewogen jeugd, gepassioneerde en betrokken voetbaltrainer

[Recensie] De titel Foppe de Haan, Een leven lang voetbaltrainer dekt helemaal de lading van de biografie dat Menno Haanstra, in opdracht van Uitgeverij Voetbal Inside heeft geschreven. Al heel jong komt Foppe erachter dat hij aardig kan voetballen maar zeker niet goed genoeg talent heeft om de top te kunnen bereiken. De vrij armoedige en soms ronduit trieste omstandigheden waarin hij opgroeit tekenen de Friese voetbaltrainer voor het leven. Zijn moeder lijdt meer en meer onder zware depressies en pleegt uiteindelijk zelfmoord als Foppe en zijn zus net het ouderlijk huis verlaten hebben.

De armoedige en droevige omstandigheden waarmee Foppe al jong te maken krijgt vormen hem al vroeg tot de persoon die hij altijd gebleven is. Betrokken, sociaal bewogen, maar ook doelgericht en ambitieus weet hij zich toch te ontworstelen aan zijn milieu zonder er op af te geven. Hij weet het CIOS in Heerenveen met succes af te ronden en ontwikkeld zich als snel tot een ambitieuze voetbaltrainer. Vanaf 1974 gaat hij aan de slag met een aantal amateurteams in het noorden van het land. Daarnaast is hij ook aan het werk als docent aan het CIOS Heerenveen. Vanaf 1988 gaat hij aan de slag bij sc Heerenveen, eerst als assistent van Frits Korbach. In 1992 wordt hij aangesteld als hoofdtrainer. Samen met voorzitter Riemer van der Velde weet hij sc Heerenveen tot grote successen te brengen. Met als hoogtepunten het bereiken van de finale van de KNVB beker in 1992 en 1997, de tweede plaats in de Eredivisie in 2000 en het seizoen erop deelname aan de Champions League. Hij blijft er trainer tot 2004. Daarna wordt trainer van Jong Oranje van 2004-2009 en wordt hij twee keer Europees kampioen. Wellicht zijn laatste klus was zijn rol als assistent bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal dat in 2017 ook Europees kampioen werd.

Menno Haanstra is erin geslaagd een zeer goede biografie te schrijven van Foppe de Haan. Hij weet goed naar voren te laten komen wat hem heeft gemaakt tot wie hij is, wat hem beweegt, hoe betrokken hij is en wat zijn werkwijze is. Door in het boek diverse personen aan het woord te laten waarmee de Haan heeft gewerkt en soms heeft geworsteld, ontstaat er goed en afgewogen beeld van Ă©Ă©n van de meest gerespecteerde en succesvolle Nederlandse voetbaltrainers van de afgelopen veertig jaar. Een boek dat het lezen meer dan waard is.

Schrijven Magazine

Eerder verschenen op Allesoverboekenenschrijvers.nl