Vrijdag, 27 januari, 2017

Geschreven door: Craggs, Chris
Artikel door: Amerongen, Astrid van

France: C么te d鈥橝zur

C么te d鈥橝zur on the rocks

[Signalering] De rotsen aan de C么te d鈥橝zur en zijn Franse achterland聽zijn een waar paradijs voor rotsklimmers. Met聽name de hoge kalksteenwanden van de Gorges du Verdon聽spannen hierbij de kroon. Maar ook andere formaties聽zijn het noemen meer dan waard, zoals de聽calanques bij Marseille met zijn waanzinnige landschappen,聽de spectaculaire Sainte Victoire dichtbij Aixen-Provence, de populaire rots van Chateauvert in de聽Var en de prachtige Gorges du Loup bij Grasse.

In februari 2017 bracht Rockfax UK de tweede editie聽uit van de Engelstalige gids voor rotsklimmers France:聽C么te d鈥橝zur geschreven door Chris Craggs. Hij beschrijft聽in het 400 pagina鈥檚 tellende boek op een overzichtelijke聽wijze 25 schitterende rotsformaties van聽Marseille tot Monaco en een groot aantal andere locaties聽in het achterland.

Het beeldmateriaal is mooi en talrijk, de symbolen en聽korte omschrijvingen van elke route met details over聽bereikbaarheid duidelijk en simpel. Chris Craggs klimt al聽sinds de tachtiger jaren in Frankrijk. Zijn kennis en expertise聽komen in deze gids duidelijk naar voren. C么te聽d鈥橝zur bevat een goede mix voor de rotsklimmer van聽enkel- en meerpuntsroutes. Door de verscheidenheid in聽rotsen en de ligging ervan is de keuze voor beklimmingen聽niet makkelijk. Ze hebben alle echter 茅茅n ding gemeen:聽voor welke rots er ook gekozen wordt, ze zijn allemaal聽even mooi en uitdagend.

Geschiedenis Magazine

Eerder verschenen in Bergen Magazine