Zaterdag, 4 januari, 2020

Geschreven door: Sikkel, Manon
Holland, Katrien
Artikel door: Pontororing, Rita

Geheim agent oma. De grote goudroof

Ejay amoway

[Recensie] Een oma hebben die geheim agent is en die ook iets te maken heeft met een goudroof. Max heeft zo’n oma. Hij heeft ook een nieuwe meester, een engerik die hem op een dag laat nablijven. Gelukkig, oma schiet haar kleinzoon te hulp. Niet de oma die lief is, die hem altijd ophaalt op vrijdagmiddag die met hem puzzelt. Neen, de andere oma een totáál andere oma.

Max beleeft allerlei avonturen met haar want oma heeft een missie. Haar kleinzoon snapt er eigenlijk niets van, hij komt er wél achter dat het allemaal te maken heeft met goud, veel  goud. En oma laat hem dingen doen die hij eng vindt zoals met een klimtouw naar beneden gaan, elf verdiepingen lang. “Een geheim agent is nooit bang” is de mening van oma. Max geeft zich over en probeert zijn angst te overwinnen. Dat lukt maar dan is oma opeens weg.

Een spannend en leuk boek met humor geschreven. Wanneer Max in de snackbar besluit om gewoon eerlijk te doen en te vertellen dat oma vastgebonden ligt op een bom in de kelder, is zo’n spannend en humoristisch fragment. Als een man daar vraagt wat er in de milkshake van Max zit, antwoordt de vrouw van de snackbar: “Slokje jenever, hoezo?”

Wat het boek eveneens leuk maakt zijn de kleine zwartwit tekeningen van Katrien Holland die eenvoudig zijn maar veel verduidelijken. Zomaar een paar voorbeelden,  Max met een dienblad vol met zijn bestellingen in de snackbar, Oma onverschillig leunend tegen een paal terwijl Max denkt dat zij in gevaar is, de ouders van Vinnie vastgebonden op een stoel.

TijdvoorTijdschriften

En niet te vergeten de vertelstijl van het boek. Groot lettertype, vlot geschreven. Bij het lezen van de praatstijl van Polly, de pratende auto hoor je bijna een “autostem.“

Manon Sikkel heeft met dit tweede deel van Geheimagent oma een boek geschreven dat óók aantrekkelijk kan zijn voor lezertjes die niet zo van lezen houden. Spannend, grappig, en de bladzijden staan niet zo vol met zinnen door de brede witregels. Niet vergeten het geheimschrift te ontcijferen! Kortom een boek dat aantoont dat lezen oh, zo leuk is.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles