Zaterdag, 9 oktober, 2021

Geschreven door: Jamaludin, Rihana
Recensie door: Jong, Sanne de

Geheimen van het tuinhuis

Een unieke Young Adult over Suriname

[Recensie] In Geheimen van het tuinhuis heeft Rihana Jamaludin een mooi verhaal weten te vertellen over Suriname. Het verhaal speelt zich zeven jaar na de afschaffing van de slavernij af. Alex en Jo zijn twee jongvolwassen meiden uit de kleurlingenelite van Suriname. Samen met deze twee meiden leer je hoe het eraan toe ging in deze periode. Ze maken van alles mee en hebben allebei een sterk eigen karakter.

Zoals Myrthe Spiteri (uitgeefdirecteur van Blossom Books) in het voorwoord vertelt, zijn er maar weinig YA-boeken over Suriname en de periode na de afschaffing van de slavernij. Ik vond het daarom erg interessant om hier via een Young Adult meer over te leren. In combinatie met de Surinaamse woorden, die achterin een woordenlijst worden uitgelegd, heeft de auteur een mooi beeld weten te schetsen hoe het er in deze periode ongeveer aan toe ging. Dit zorgt er mede voor dat dit een belangrijk boek is om toe te voegen aan je leeslijst (of deze nou voor de middelbare school is of voor je zelfgekozen TBR-lijst).

Ondanks dat er in de eerste honderd bladzijden geen grote gebeurtenissen plaatsvinden, blijft het verhaal wel op een fijne manier voortkabbelen. Persoonlijk had ik hier graag wat meer actie gehad, zodat ik meer getriggerd zou worden om door te lezen. Ik voelde de spanning op het einde daardoor ook iets minder goed. Soms had ik ook niet helemaal het gevoel alsof er echt tieners aan het woord waren. Dit kwam door de manier waarop de personages vertelden of spraken. Hierdoor raakte het verhaal mij net iets minder. Toch deed dit niet af aan het boek in zijn totaliteit. Geheimen van het tuinhuis is een uniek boek in haar soort en heeft een verhaal dat verder goed in elkaar zit.


Eerder verschenen op sann.books

Hereditas Nexus