Dinsdag, 7 september, 2021

Geschreven door: Barts, Agnes
Niet, Carry de
Artikel door: Veen, Evert van der

Geraakt

Betrokken mensen

[Recensie] In sommige boeken over afscheid, zoals in Uitvaart in eigen hand, wordt geklaagd over de commerciële instelling van mensen binnen de wereld van de uitvaart. Die mensen zullen er zeker zijn maar dat komt in alle branches voor want zo zijn er bijvoorbeeld ook ‘cowboys’ in de keukenbranche. De mensen die dit aan de orde stellen, roepen vervolgens nogal nadrukkelijk dat zij het absoluut ánders en béter willen doen.

De auteurs van dit boek volgen een andere, meer ingetogen weg. Zij maken prachtige portretten van mensen die werken in de uitvaartbranche en wat daarin opvalt is hun sterke persoonlijke betrokkenheid. De titels boven hun verhalen vatten die instelling krachtig samen en de foto’s vormen een serene eenheid met de teksten in dit boek.

Al deze mensen vertellen over hun taak en zo biedt dit boek Geraakt tevens een mooi overzicht van alle werkzaamheden die rond een afscheid worden verricht al mis ik nog wel enkele beroepen zoals de drukker, bloemist, uitvaartspreker / predikant / pastoor en koster.

Een opvallend beroep heeft degene die prothesen en edelmetalen na een crematie verzamelt voor recycling. De opbrengst is ten bate van goede doelen zoals hospices. Een ander doet bijzondere uitvaarten met een specifiek protocol voor hoogwaardigheidsbekleders, militaire eer of uitvaarten met veel media aandacht.

TijdvoorTijdschriften

‘Ik werk op een kraan’ zegt de moderne doodgraver die liever niet aan iedereen vertelt wat voor werk hij doet. Ook opgravingen behoren tot zijn taak.

Hoewel veel mensen tegenwoordig zelf de kist op de baar geleiden – soms dragen, hetgeen ik persoonlijk nog warmer vind – blijft er toch behoefte aan dragers. Vanouds waren dit mannen op leeftijd maar tegenwoordig zijn het steeds vaker studenten en dat geeft toch een andere uitstraling. Ze doen het keurig is mijn ervaring want er vindt selectie en training plaats omdat in alles gehecht wordt aan stijl. Iemand heeft een bedrijf met 300 studenten die hiervoor kunnen worden opgeroepen. Mensen hechten aan een correct verloop omdat hierin respect voor de overledene en de nabestaanden tot uitdrukking komt.

Wat opvalt is de invloed van dit werk op het persoonlijk leven van mensen. Voor sommigen is dat ook de beschikbaarheid bij nacht en ontij; velen ervaren dit werk als zinvol en verdiepend. Het vraagt iets, soms veel zoals uitvaarten van kinderen of jongeren, maar het ondersteunen en begeleiden van nabestaanden beleven mensen in de uitvaartbranche ook als verrijkend. Dat is ook mijn eigen ervaring als predikant en uitvaartspreker.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles