Zaterdag, 10 oktober, 2020

Geschreven door: Terry, Teri
Artikel door: Zuijderduijn, Joost

Gewist

Zonder geheugen

[Recensie] Kyla is een meisje die is Gewist. Ze weet niks meer van haar verleden, moet langzaamaan weer ervaringen opdoen en haar persoonlijkheid is erg vlak. Waarschijnlijk heeft ze iets fout gedaan in het verleden en is dit de manier om een schone lei te beginnen. Kyla komt terecht in een gezin met een ander meisje die Gewist is die ze als zus beschouwt, om zo een fijn leven te hebben. Kyla merkt alleen dat niet alles zo rooskleurig is als het lijkt. Ze moet de regels opvolgen en af en toe krijgt ze nog flashbacks van vroeger. Wie liegt er en wie niet? Kyla gaat op zoek naar de waarheid, maar wil ze deze wel horen?

De schrijfstijl van Teri Terry was echt heerlijk. Ik dook met gemak in dit boek en wilde gewoon niet stoppen. Als lezer krijg je al snel vele vragen. Hoe was Kyla’s leven voordat ze Gewist werd? Als lezer moet je hier gewoon antwoorden op hebben. Telkens krijg je weer een kleine herinnering aan het verleden en daardoor krijg je nog meer vragen. Teri Terry weet je echt verslaafd te raken aan haar boek, zeker omdat ze de actie en de spanning erin weet te houden.

Kyla is ondanks haar vlakke persoonlijkheid omdat ze Gewist is wel een personage waarmee je een band kan hebben. Ze is een goed persoon, stelt vragen en is bedachtzaam wat betreft leraren en andere volwassenen die haar in de gaten houden. Je merkt haar worstelingen, haar vragen en haar angsten, iets wat maar al te begrijpelijk is. Ook is het toekomstbeeld in Gewist erg interessant. Je leert gaandeweg het verhaal wat over het verleden en hoe het systeem van de overheid is ontstaan en de onthullingen in dit boek weten je zeker te verbazen. Dit is zeker geen toekomst waar je in wil zitten, want ondanks de schone lei die jongeren kunnen maken, kan daar ook wat duisters achter schuilen.

Hoewel dit boek meer een aanleiding is naar de echte actie, heb ik ontzettend genoten van het boek. Het einde weet juist meer vragen dan antwoorden te geven, waardoor je als lezer enorm uitkijkt naar het volgende deel. Alle delen zijn al uit in het Engels, dus die vertalingen mogen naar mijn idee zo snel mogelijk komen! Gewist is een goed voorbeeld van een typische YA vol spanning waar je lekker in kan duiken.

Trouw


Eerder verschenen op Nerdy Geeky Fanboy