Zaterdag, 8 april, 2017

Geschreven door: Wecker, Evamaria
Artikel door: Thederan, Kerstin

Gipfelhütten Ostalpen

Uitrusten op de top

[Signalering] “Wenn die Abendkühle den Dunst abgetrocknet hat, die Luft wieder klar geworden ist und die Aussicht scheinbar unendlich ist.” Een zeer prozaïsche omschrijving – maar zeg nou zelf, dit zijn toch de momenten bij de berghut waar je graag aan terugdenkt? Na een lange vermoeiende tocht op een schitterende plek aankomen?

Met een koud biertje voor je neus genieten van het prachtige berglandschap om je heen, de weg zien waar je zonet omhoog geploeterd bent? Die ene onvergetelijke zonsondergang? Of de zonsopkomst toen iedereen nog sliep en jij dit spektakel helemaal voor je alleen had?

Als je hier niet genoeg van kunt krijgen, dan is deze gids een uitstekende inspiratiebron voor tochten naar berghutten op uitzonderlijke locaties. Gipfelhütten dus. Het boek nodigt uit tot een- of tweedaagse tochten in de Oost-Alpen naar berghutten gelegen op een top of met minstens een topuitzicht. De selectie van vijftig top hutten is gemaakt door een ervaren bergwandelgids en een bergsportfotograaf. Dit resulteert in een zeer geslaagde fotomix van gesuggereerde wandelingen én praktische informatie.

De tochten worden omschreven in een handig stramien: eerst informatie waarom deze hut het boek gehaald heeft, dan compacte, praktische gegevens over de tocht en de hut. Hierop volgt een uitgebreide routebeschrijving met overzichtskaart, hoogteprofiel en wandeltijden. In de omslag staat een overzichtstabel van alle tochten met de essentiële gegevens en een locatiekaart, zodat je je wandeldoel zorgvuldig kunt uitkiezen. Via de internetpagina van de uitgever kunnen de gps-gegevens gedownload worden.

Kookboeken Nieuws

Houd je van bergwandelen vanuit een vaste standplaats, dan is deze gids een uitstekende inspiratiebron voor liefhebbers van alle niveaus. Want in de gids staat natuurlijk ook aangegeven wat de zwaarte van een tocht is. Zo weet je al van te voren of je geplande tweedaagse “für Geübte ein Genuss, für Gelegenheitswanderer eher knieschnacklerverdächtig” wordt.

Eerder verschenen in Bergen Magazine