Dinsdag, 13 februari, 2018

Geschreven door: Schipper, Marie-Louise
Artikel door: Reijnders, Maarten

Goede bedoelingen

Met de beste bedoelingen

[Recensie] Nederlandse kinderen die eind jaren zestig hun bord niet leegaten, kregen van hun ouders te horen dat hun leeftijdsgenootjes in Biafra vast een moord zouden doen voor wat spruitjes. Biafra, een provincie in het zuidoosten van Nigeria die onder leiding van gouverneur Emeka Ojukwu de onafhankelijkheid had uitgeroepen, was in die dagen synoniem voor stervende kinderen. Het centrale gezag in Nigeria verklaarde Ojukwu de oorlog en blokkeerde de levering van voedsel aan het gebied. Zo ontstond er een hongersnood die bij menigeen in Nederland herinneringen opriep aan de Hongerwinter.

De bereidheid om iets te doen om de hongerende kinderen te helpen was groot. Duizenden Nederlanders wilden een Biafraans kind adopteren, schrijft Volkskrant-journalist Marie Louise Schipper in haar boek Goede bedoelingen. Zakenmensen richtten de Stichting Luchtbrug Biafra op, die in samenwerking met Terre des Hommes en steun van De Telegraaf tien kinderen uit Biafra naar Nederland haalde.

Ojukwu liet de tien niet zomaar naar het buitenland vertrekken: in de toekomst zouden de kinderen immers hun land moeten verdedigen. Dankzij een slimme lobby van de Joodse avonturier Abie Nathan lukte het toch de kinderen het land uit te krijgen. De schilderachtige Nathan, die wereldberoemd was geworden door als vredesapostel met een wit vliegtuigje van Israƫl naar Egypte te vliegen en zich eind jaren zestig het lot van de Biafranen aantrok, overtuigde de gouverneur met het argument dat de overtocht van de kinderen het nodige geld in het laatje zou brengen waarmee hij weer wapens kon kopen.

Voor haar boek reconstrueerde Schipper de hulpverleningsactie en achterhaalde ze hoe het de kinderen is vergaan. Het zijn mooie en hartverscheurende verhalen die pijnlijk duidelijk maken hoe goede bedoelingen niet noodzakelijk tot goede resultaten leiden.

Yoga Magazine

De eerste vijf Biafraantjes die naar Nederland kwamen, gingen allemaal weer terug. Van de tweede groep, met zieke kinderen, overleden er twee in Nederland: ze waren te zwak. Twee anderen leven tot op de dag van vandaag in Nederland. Ze werden grootgebracht door Nederlandse pleegouders. Het laatste kind, dat in huis werd genomen door voormalig schaatscoach Henk Gemser, moest terug. Met fatale gevolgen. Hij overleed kort na zijn terugkeer omdat hij niet zonder de Nederlandse medische hulp kon.

Jelle Vleer, die als jonge arts voor Terre des Hommes naar Biafra ging, erkent dat er niet werd nagedacht over de nazorg voor de kinderen. “Eigenlijk waren we bezig met een soort zelfbevrediging.”

Eerder verschenen in Wordt Vervolgd