Zaterdag, 24 april, 2021

Geschreven door: Martin, Claudia
Recensie door: Veen, Evert van der

Great destinations of a lifetime

Plekken om van te dromen

[Recensie] Great destinations of a lifetime is opgezet volgens de werelddelen die elk van een korte inleiding zijn voorzien. Dit prachtig uitgevoerde boek biedt een verzameling (over)bekende en ook minder algemeen bekende plekken op aarde die de moeite van het bezoeken waard zijn. Wie geld over heeft en een toeristische bucket-list wil aanleggen, vindt in dit boek meer dan genoeg inspiratie.

Veel plekken zijn schitterende natuur in allerlei hoedanigheden, fraai gefotografeerd. Het boek is dan ook een lust voor het oog en menige plek zou je graag zelf eens willen zien. Een foto is prachtig maar er zelf zijn, is natuurlijk anders, dan beleef je een plek met al je zintuigen. Het zijn plekken voor een heel mensenleven zoals de titel luidt maar je moet Ć©n zeer vermogend zijn Ć©n zeer reislustig Ć©n over voldoende tijd beschikken om dit allemaal te kunnen realiseren.

Dat zal niet lukken en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Stel je voor dat massaā€™s zoveel reizen zouden ondernemen, dat zou voor de aarde en voor ons aller welzijn beslist niet goed zijn. Laten we daarom maar blij zijn dat Claudia Martin ons deze droomlocaties in dit boek aanreikt zodat we er op die manier toch kunnen zijn.

Het boek is in feite een aaneenschakeling van mondiale hoogtepunten en daarom is het lastig om een keuze te maken. De alom bekende plekken noem ik daarom maar niet teveel want die spreken toch al tot de verbeelding. Er blijven echter genoeg plekken over die er om een of andere reden uitspringen omdat ze fotografisch of qua locatie extra bijzonder zijn.

Technisch Weekblad
 • Paria Canyon Cliffs Wilderness in Vermilion, California bestaat uit prachtige rotsformaties met fraaie gedraaide vormen, veroorzaakt door de vele zandstormen in dit gebied.
 • De warme bron in het National Park van Yellowstone in Wyoming heeft fraaie kleuren door de werking van algen en bacteriĆ«n en is rijk aan mineralen.
 • De kleuren van Na Pali Coast in het State Park van Kawai, behorend tot de HawaĆÆ eilanden zijn buitengewoon evenals de puntvormige kliffen die deze kust kenmerken.
 • Minder bekend dan de zandduinen in de Namib woestijn zijn de duinen in Lencois Maranhenses in BraziliĆ«; deze zijn door invloed van de wind grillig van vorm.
 • Het zoutmeer van Salar de Uyuni in BoliviĆ« beslaat 10.500 vierkante kilometers en heeft een raatvormige structuur.
 • De felle kleuren van de Vinicunca berg in Peru lijken onecht maar worden veroorzaakt door mineralen.
 • Schitterend is de weerspiegeling van de Cotopaxi vulkaan in Ecuador in het meer.
 • Nederland is vertegenwoordigd met de 19 molens van Kinderdijk in de Alblasserwaard die dateren uit 1738-1740.
 • De rotstekeningen van Lascaux in Frankrijk zijn wereldberoemd maar die van Altamira in Spanje zijn ook de moeite waard, minstens zo mooi en 36.000 jaar oud.
 • De Bastei zandsteen formaties in de Elbe, aan de grens met TsjechiĆ« zou je in Duitsland niet verwachten. Een loopbrug maakt ze goed bereikbaar.
 • Het Baikal meer in Rusland is het grootste zoetwater bassin ter wereld; op deze foto is het meer bedekt met ijs en dat resulteert in een fraaie winterse sfeer.
 • Le Morne Braban op Mauritius zijn watervallen onder water die ontstaan doordat water van het plateau, waarop zich het eiland bevindt, naar beneden valt. De kleuren zijn bijzonder fraai.
 • Opmerkelijk zijn de modder vulkanen van Gobustan in Azerbeidzjan; er zijn er maar liefst 350.
 • Bora is een eiland van Frans PolynesiĆ« met een lagune omgeven door lage rotsformaties; de luchtopname is ronduit schitterend.

Claudia Martin publiceert over mondiale reizen in boeken, tijdschriften en Lonely Planet. Haar onderwerpen zijn geschiedenis, geografie en cultuur.

Er valt veel te genieten in dit prachtige fotoboek dat de lezer/kijker meeneemt naar vele bijzondere plekken op aarde.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles