Zaterdag, 13 februari, 2021

Geschreven door: Slater, Nigel
Artikel door: Bijlsma, Marlene

Greenfeast

Een klein boekje als kennismaking en leuk cadeau

[Recensie] Op zoek naar een betaalbaar kookboekje? Iets wat inspiratie biedt om minder vlees te eten? Dan is Greenfeast van Nigel Slater een goede keus.

In dit kleine en compacte boekje vind je 50 vegetarische recepten. De gerechten verschenen eerder in Keukendagboek, Keukendagboek 2, Aan Tafel en Culinair winterdagboek.
Voor wie Nigel Slater nog niet kent een leuke kennismaking met zijn kookstijl. Voor zijn literaire manier van schrijven zul je een van zijn bovengenoemde kookboeken moeten aanschaffen. In deze speciale uitgave beperkt de omschrijving zich tot een paar steekwoorden. En een enkele keer klopt dat helaas niet: ‘eenvoudige zandbodem gevuld met geurig, rijp zomerfruit’ lijkt in het geheel niet op het recept van de chocolade-hazelnootmousse.

We beginnen met acht lunchgerechten, zowel uit de Mediterrane keuken als het Midden-Oosten. Recepten zijn voorzien van een smakelijke foto en geschikt voor 1 tot 6 personen. Na vier voorgerechten – warm en koud- komen we bij de kern van het boek met zo’n twintig hoofdgerechten. Ook hier trekt de wereldkeuken aan ons voorbij. Dat geldt evenzeer voor de bijgerechten en een dozijn toetjes.

Persoonlijk vind ik de bladspiegel niet prettig. De ingrediëntenlijst benoemt eerst de naam en dan de hoeveelheid. En als dat niet op één regel past springt het in. Hetzelfde bij de bereiding. Geen regel wit maar inspringen bij een nieuwe alinea. Dat maakt het beeld onrustig. Met de recepten zelf is gelukkig niets mis: over het algemeen eenvoudig en geschikt om relatief snel te maken. Van ricotta-kruidenkoekjes tot auberginetaart met tijm en feta.

Hereditas Nexus

Alvast voor de feestdagen volgt hieronder een simpel bijgerecht dat er toch chique uitziet: witlof met druiven, honing en mosterd. Geschreven voor 2 personen maar makkelijk te vermenigvuldigen.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl