Zaterdag, 8 mei, 2021

Geschreven door: Westera, Bette
Wateren, Marijn van der
Artikel door: Groot, Denise de

Haas, wat doe je nu?

Leg eens een ei, haas!

[Recensie] Voordat je deze recensie leest, moet je weten dat ik als leerkracht werk in een groep 3 klas. Ik ben dus misschien lichtelijk bevooroordeeld, maar ik denk dat als je kinderen hebt die leren lezen, je net zo enthousiast bent over dit boek als ik.

In groep 3 leren kinderen voor het eerst lezen. Ik merk vaak dat de boeken die de kinderen kunnen lezen nog niet zo heel leuk zijn. Ze kennen nou eenmaal nog niet zo veel letters, dus de mogelijkheden zijn ook beperkt. Waar de kinderen (en leerkrachten) wel heel enthousiast van worden is samen lezen. Zwijsen heeft samenlezers uitgebracht. Dit zijn boeken met verschillende rollen verdeeld in AVI-niveaus. In het midden van groep 3 lezen de kinderen bijvoorbeeld AVI M3. In de samenlezers van groep 3 kunnen kinderen met een AVI niveau M3 en kinderen met een AVI niveau M4 (midden groep 4) samen lezen. Dit vind ik als leerkracht echt geweldig. Ik merk dat de kinderen er ook ontzettend veel plezier in hebben als ze samen aan het lezen zijn, dus het is ook nog eens goed voor de leesmotivatie.

Als ouder kun je deze boeken natuurlijk ook aanschaffen. Als kinderen leren lezen willen ze op een gegeven moment zelf gaan voorlezen. Voorlezen blijft ook heel goed voor de ontwikkeling, maar hoe leuk is het om samen te lezen met je kind? Als ouder kun jij voorbeeld de moeilijke rol nemen, of als je een sterke lezer hebt juist de makkelijke rol.

Zoals je merkt ben ik heel enthousiast over dit concept. Daarnaast vind ik in het boek haas, wat doe je nu? veel humor zitten. In dit boek wil haas net zoals mees een nest bouwen om een ei te leggen. Dat is natuurlijk al grappig, maar het wordt nog leuker als er daadwerkelijk ook een ei komt te liggen. Er zitten veel grapjes in het boek en het is een beetje avontuurlijk. Het enige nadeel vind ik dat de teksten van de moeilijke rol ook veel langer zijn dan de teksten van de makkelijke rol. Ik snap de keuze wel, maar het kan ervoor zorgen dat de kinderen zich benadeeld voelen.

Bazarow

De samenlezers zijn door verschillende auteurs geschreven. Haas, wat doe je nu? is geschreven door Bette Westera. Zij heeft al verschillende prijzen op haar naam staan. De recentste prijs is de Zilveren Griffel, die ontving ze in 2020 voor het boek Dit is geen Cobra.

De illustrator van dit boek is Marijn van der Wateren. Zij wil graag een informatief element in de tekeningen leggen. Het illustreren van educatieve boeken, zoals de samenlezers van Zwijsen past dus perfect bij haar. 

De samenlezers zijn er in verschillende niveaus. De onderwerpen zijn divers. Ik kan niet wachten om deze delen te verzamelen, want ik denk dat mijn leerlingen net zo enthousiast zullen zijn als ik.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles